Activitatea singurului liceu cu predare în limba română din Transnistria a fost suspendată. Apelul asociației Promo-LEX

Autor: , in Politic / 6 august, 2021, 17:35

La 3 august, așa-numitul serviciu de stat de înregistrare și notariat al pretinsului minister de justiție de la Tiraspol a refuzat înregistrarea instituției de învățământ Liceul Teoretic „Lucian Blaga” din mun. Tiraspol şi au suspendat activitatea acesteia pe un termen de trei luni. Drept motiv formal pentru refuzul înregistrării a fost invocat „modul necorespunzător de numire a noului director al instituției”, informează asociația Promo-LEX.

„Dreptul la educație este un drept fundamental care trebuie să fie asigurat, în egală măsură, tuturor copiilor. Refuzul înregistrării L.T. „Lucian Blaga” va leza substanțial dreptul la educație al elevilor care frecventează această instituție și nu va permite încadrarea acestora în procesul educațional în noul an școlar 2021 – 2022”, susține asociația.

Promo-LEX amintește că Liceul Teoretic „Lucian Blaga” din Tiraspol a fost vizat în hotărârea CtEDO pe cauza Iovcev și alții, pronunțată în anul 2019. Curtea a constatat încălcarea drepturilor reclamanților ca urmare a presiunilor structurilor de facto ale „rmn” în cadrul unei ample campanii de hărțuire și intimidare împotriva școlilor cu predare în limba română din regiunea transnistreană a Republicii Moldova în perioada 2013-2014.

„Intimidările și problemele noi, demonstreaza odata în plus necesitatea executării hotărârilor CtEDO în „dosarul școlilor” cu predare în limba română din regiunea transnistreană a Republicii Moldova.

În acest context, Asociația Promo-LEX face apel la autoritățile constituționale de la Chișinău să-și consolideze eforturile pentru asigurarea funcționalității L.T. „Lucian Blaga” din Tiraspol, dar și celorlalte instituții de învățământ cu predare în limba română din regiunea transnistreană”, se arată într-un comunicat al Promo-LEX.

Asociația încurajează în mod repetat toți subiecții relevanți în reglementarea transnistreană să utilizeze în platformele existente (Grupurile de Lucru, platformele de negocieri – „5+2”, „1+1” etc) abordarea bazată pe drepturile omului, unde standardele internaționale și jurisprudența CtEDO reprezintă un reper fundamental.

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

X