Reacțiile europarlamentarilor Mureșan și Tudorache, după ce a fost învestit Guvernul Gavrilița: Parlamentul European va fi alături de Executivul Republicii Moldova

Autor: , in Actualitate / Politic / 6 august, 2021, 15:20

Președintele delegației Parlamentului European în Comitetul de Asociere Uniunea Europeană, Siegfried Mureșan, cât și raportorul Parlamentului European pentru Republica Moldova, Dragoș Tudorache, au venit cu reacții după ce premierul desemnat Natalia Gavrilița a primit vineri, 6 august, votul de încredere al deputaților din Parlamentul de la Chișinău.

Tudorache a subliniat că noul Guvern al Republicii Moldova „are o componență echilibrată, cu oameni noi și, în același timp, cu politicieni experimentați”.

„Am încredere că acest fapt va da noului guvern capacitatea de a înfrunta situațiile dificile, de a persevera în îndeplinirea obiectivelor politice, dar și de a aduce în actul de guvernare entuziasmul unui nou început. Remarc carierele profesionale de excepție, internaționale sau la nivel național, ale unor membri ai noii echipe. Aș adăuga că e o nouă dovadă a politicii așa cum o înțelege și o traduce în fapte Maia Sandu. Până la urmă, aceasta ar trebui sa fie normalitatea de care au fost privați ani în șir cetățenii Republicii Moldova”, a declarat Tudorache.

În reacția sa, europarlamentarul Dragoș Tudorache a precizat că noul Executiv și noul Parlament de la Chișinău au la dispoziție extrem de puțin timp pentru a se asigura că ultima tranșă din ajutorul de la Bruxelles pe care Republica Moldova trebuie să o primească în această toamnă îndeplinește condițiile stabilite anterior.

„În ceea ce privește așteptările mele de la Guvern, ele rămân consecvente agendei deja deschise în relația Uniunea Europeană – Republica Moldova. Noul executiv și noul parlament de la Chișinău au la dispoziție extrem de puțin timp pentru a se asigura că ultima tranșă din ajutorul de la Bruxelles pe care Republica Moldova trebuie să o primească în această toamnă îndeplinește condițiile stabilite anterior. Este un efort considerabil, sunt conștient că misiunea pe care a primit-o noul guvern nu este ușoară. Aștept să văd un plan clar și etapizat pentru ajutorul substanțial de peste o jumătate de miliard de euro pe care Uniunea Europeană îl pune la dispoziția Chișinăului. Aceste eforturi sunt necesare, sumele sunt evident condiționate de performanța politică și de reformele din Republica Moldova, dar e bine de amintit că toate acestea au fost prevăzute cu gândul la cetățenii acestei țări, care merită mai mult decât au primit în ultimii 30 de ani. Le urez mult succes membrilor noului guvern, în frunte cu doamna prim-ministru Gavrilița!”, a conchis Tudorache.

În aceeași ordine de idei, președintele delegației Parlamentului European în Comitetul de Asociere Uniunea Europeană, Siegfried Mureșan, a menționat că Parlamentul European va fi alături de Guvernul Republicii Moldova.

„Îi urez mult succes noului Guvern al Republicii Moldova, condus de prim-ministrul Natalia Gavrilița, care a primit astăzi votul Parlamentului. Acest Guvern este exact ce are nevoie Republica Moldova. Am încredere că noul Guvern de la Chișinău, susținut în mod transparent de o majoritate parlamentară proeuropeană și împreună cu președinta Maia Sandu vor accelera reformele pe care oamenii le așteaptă pentru modernizarea țării. Noi, Parlamentul European, vom fi alături de Guvernul Republicii Moldova în implementarea reformelor, inclusiv a pachetului de investiții și reforme de 600 de milioane de euro pe care Uniunea Europeană l-a pus la dispoziția Republicii Moldova pentru următorii ani”, este reacția exprimată de Mureșan.

Premierul desemnat Natalia Gavrilița a primit vineri, 6 august, votul de încredere al deputaților din Parlamentul de la Chișinău. Deputații au votat pentru învestirea Cabinetului de miniștri.

Pentru învestirea Guvernului au votat 61 deputați.

Ulterior, membrii Cabinetului de miniștri au depus jurământul la Președinție.

Vezi și: ULTIMA ORĂ! Guvernul Gavrilița a primit votul de încredere al Parlamentului

Discursul integral al Nataliei Gavrilița la tribuna Parlamentului

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

X