Ministrul rus al Apărării: Capitala Rusiei trebuie mutată în Siberia

Autor: , in Actualitate / Externe / 7 august, 2021, 13:21

Ministrul rus al Apărării, Serghei Șoigu, susține că capitala Rusiei trebuie mutată în Siberia, unde, la fel, urmează să fie construite cinci mari centre industriale și științifice. Declarația a fost făcută în timpul unei întâlniri cu cercetătorii de la filiala din Siberia a Academiei ruse de Știință, notează presa rusă.

Șoigu a subliniat că „este nevoie de trei sau mai bine chiar cinci centre cu o populație de 300-500 de mii locuitori sau chiar un milion pentru dezvoltarea Siberiei”.

„Și nu doar pentru a construi un oraș și pentru a muta capitala aici, ci pentru a le face complet specifice unui anumit domeniu de activitate”, a precizat ministrul rus al Apărării.

Aceste idei au fost exprimate de mai multe ori pe parcursul ultimilor zece ani.

„Din păcate, din motive evidente, proiectul a fost oprit”, a motivat Șoigu.

Sergei Shoigu, originar din Tuva, încă în 2012 a propus mutarea capitalei Rusiei în Siberia: „În general, într-un mod amiabil, mulți oameni vorbesc despre asta și eu sunt probabil unul dintre ei. Cred că trebuie să mutăm capitala undeva mai departe, în Siberia. Mi se pare așa”, a spus Șoigu, explicând că acest lucru va opri fluxul de oameni din regiunile de est ale Rusiei.

Rusia și-a exprimat în mod repetat propuneri de a muta capitala în Siberia și de a muta o serie de agenții guvernamentale de la Moscova în alte orașe. Prima astfel de mișcare a fost efectuată de Curtea Constituțională a Federației Ruse, care se află la Sankt Petersburg din 2008. De asemenea, era planificat ca Curtea Supremă să se mute la Sankt Petersburg, dar acest proces a fost amânat.

În 2014, președintele rus Vladimir Putin a declarat că consideră corect transferul unei părți din autoritățile federale în Siberia: „Să spunem că Krasnoyarsk este un loc potrivit, în opinia mea, pentru acest lucru”, a remarcat Putin.

În 2021, Putin a spus că mutarea guvernului rus la Omsk nu va rezolva problemele regiunii, dar a admis că anumite structuri federale sau birouri ale marilor companii ar trebui transferate de la Moscova în Siberia.

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

X