Litvinenco anunță că a înregistrat un proiect de lege care vizează activitatea procurorului general (VIDEO)

Autor: , in Actualitate / Politic / 10 august, 2021, 15:21

Ministrul Justiției, Sergiu Litvinenco, susține marți, 10 august, un briefing de presă. Acesta anunță detalii despre un proiect de lege care l-a înregistrat.

„Am înregistrat un proiect care vine să modifice legea cu privire la Procuratură, în sensul includerii unor mecanisme de evaluare a activității a procurorului general și de instituire a răspunderii disciplinare a acestuia. Ambele mecanisme prevăd posibilitatea eliberării din funcție a procurorului general, în cazuri întemeiate la propunerea Consiliului Superior al Procurorilor (CSP) (…) Modificările propuse nu vor afecta independența șu autonomia Procuraturii. Aceste modificări conțin suficiente garanții pentru evaluările profesionale, cât și în ceea ce privește răspunderea disciplinară. Alte modificări se referă la componența CSP”, a declarat Sergiu Litvinenco.

Litvinenco a subliniat că în prezent, activitatea procurorului general este lipsită de un control efectiv și de o procedură de monitorizare pentru a stabili dacă acesta (n.r: procurorul general) își realizează atribuțiile legale în interesul statului.

„Astfel, în prezent nu este posibil sancționarea procurorului general. În acest context, evident că procurorul general se va simți sigur, chiar dacă lucrează în detrimentul interesului public, eventual, în interesul unor anumite grupuri de interese. În prezent, pe procurorul general nu îl vizează niciun risc, nu îl responsabilizează. El poate să nu facă nimic șapte ani ori poate să promovezi interesele unor grupuri, iar pentru această nu poartă nicio răspundere”, a explicat Litvinenco.

În acest context, ministrul Justiției a subliniat că proiectul de lege pe care l-a înregistrat vine să restabilească un echilibru între drepturile și obligațiile procurorului general.

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

X