Aleksei Navalnîi, inculpat pentru un nou delict pasibil de închisoare

Autor: , in Externe / 11 august, 2021, 18:24

Opozantul rus Aleksei Navalnîi, deja întemniţat pentru fraudă, a fost inculpat pentru atingere adusă identităţii şi drepturilor cetăţenilor, faptă pasibilă de trei ani de închisoare, au anunţat miercuri anchetatorii, informează agenţia France Presse, citată de Agerpres.

Comitetul de anchetă rus îi reproşează lui Navalnîi că a creat o organizaţie care a încălcat drepturile ruşilor întrucât Fondul de luptă împotriva corupţiei (FBK) a „incitat cetăţenii să comită acte ilicite”, în special „cerându-le să participe la adunări neautorizate”.

În luna iunie, FBK şi celelalte organizaţii ale lui Aleksei Navalnîi au fost calificate drept ‘„extremiste” de către justiţia rusă, iar la începutul lui august ele au fost interzise oficial.

Potrivit Comitetului de anchetă, Navalnîi şi colaboratorii au „organizat difuzarea pe paginile lor personale de internet şi pe paginile FBK a unor apeluri către cetăţenii ruşi pentru a participa la adunări neautorizate în ianuarie”, în contextul în care aveau loc mai multe proteste contra arestării opozantului rus.

Militant anticorupţie şi inamic declarat al Kremlinului, Aleksei Navalnîi efectuează în prezent o pedeapsă de doi ani şi jumătate de închisoare într-o colonie penitenciară pentru o veche afacere de fraudă, acuzaţii pe care el le consideră a fi motivate politic.

Cunoscut pentru anchetele sale anticorupţie ce vizau elita politică rusă, Aleksei Navalnîi s-a simţit rău pe 20 august anul trecut, în timp ce se întorcea cu o cursă aviatică din oraşul siberian Tomsk spre Moscova şi a fost internat de urgenţă la Omsk, un alt oraş din Siberia, înainte de a fi evacuat spre Berlin după dispute îndelungate între susţinătorii săi şi medicii ruşi. Mai multe laboratoare occidentale au confirmat că Navalnîi a fost otrăvit cu un agent neurotoxic din clasa Noviciok.

Navalnîi a fost arestat în seara zilei de 17 ianuarie la revenirea în Rusia, pe un aeroport moscovit.

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

X