Litvinenco, despre ședința CSS și răspunsurile oferite de Procuratura Generală: Unele întrebări am renunțat să le mai adresez (VIDEO)
Lucrurile în cadrul Procuraturii Generale sunt foarte grave, iar la ședința de marți, 10 august, a Consiliului Suprem de Securitate (CSS), nu a fost oferit niciun răspuns la întrebările despre dosarele de rezonanță. Mai mult, unele întrebări nici nu au ajuns să fie adresate, în contextul în care oricum nu a fost oferită nicio informație. Declarațiile aparțin ministrului Justiției, Sergiu Litvinenco, și au fost făcute în cadrul emisiunii Cotidianul LIVE.
„Am decis nici să nu mai adresez unele întrebări, deoarece la celelalte întrebări am primit doar răspunsuri: „Eu nu cunosc pentru că nu sunt responsabil de aceasta. Sigur că m-a interesat și ce face Platon în Marea Britanie și dacă a cerut azil politic sau nu”. Am pregătit întrebări în raport cu oamenii care au dosare deschise și care fug din țară”, a declarat Litvinenco.
Ministrul Justiției susține că a avut mai multe întrebări privind plecarea peste hotare a mai multor persoane, printre care, Veaceslav Platon, Vlad Plahotniuc, Ilan Șor, Gheorghe Cavcaliuc, Vladimir Andronache, însă nu a primit niciun răspuns.
„Are și Ministerul Justiției un rol, dar nu de a decide în raport cu cine să solicite extrădarea. Eu am avut multe întrebări la ședința Consiliului Suprem de Securitate. Chiar m-am pregătit pentru ședință CSS, pentru a-i adresa întrebări procurorului general. Din păcate, persoana care a venit la ședință, reprezentant al Procuraturii Generale, ne-a spus că nu are nicio treabă și nu poate răspunde la nicio întrebare. L-aș fi întrebat pe Stoianoglo de ce Plahotniuc nu e căutat de Interpol? Stoianoglo, elementar nu a reușit să obțină darea în căutare internațională a lui Plahotniuc”, a declarat Litvinenco.
Litvinenco a precizat că membrii CSS nu au acces la dosare, iar în timpul ședinței nu a fost solicitat ca cineva să acționeze în contradicție cu legea, dar au fost puse întrebări abstracte.
„Mie nu mi-au fost clare foarte multe acțiuni ale Procuraturii Generale. Efectiv, răspunsuri nu există. Nu există răspunsuri în raport cu majoritatea lucrurilor. Înainte de alegeri, am examinat cazul proprietăților Republicii Moldova din Ucraina, care o fură Andronache, conform informațiilor din presă. Stoianoglo ne-a confirmat atunci că la ei în instrumentare există un dosar și foarte curând va fi expediat în judecată. Iată că au trecut câteva luni, iar Vladimir Andronache deja a plecat din țară. Avem întrebări fără răspunsuri”, a adăugat Litvinenco.
Ministrul Justiției a explicat în cadrul emisiunii Cotidianul LIVE că procedurile de extrădare sunt expediate de procurori: „Este decizia procurorilor de a solicita extrădarea unor persoane în Republica Moldova”.
Amintim că, după ședința Consiliului Suprem de Securitate (CSS), președinta Maia Sandu a declarat că „Procuratura este în vacanță, și la propriu și la figurat”.
Tot ieri, ministrul Justiției, Sergiu Litvinenco a anunțat că a înregistrat un proiect care vine să modifice legea cu privire la Procuratură, în sensul includerii unor mecanisme de evaluare a activității a procurorului general și de instituire a răspunderii disciplinare a acestuia.
Reprezentanții Procuraturii Generale au venit cu o reacție în urma criticilor de astăzi la adresa instituție, comentând că „nivelul înțelegerii de către actuala guvernare a principiilor statului de drept este neașteptat de slab”.
Comentarii