Proiectul de lege care vizează activitatea și demiterea procurorului general, aprobat de membrii Comisiei securitate națională, apărare și ordine publică

Autor: , in Actualitate / Justiție / Politic / 12 august, 2021, 10:48

Membrii Comisiei securitate națională, apărare și ordine publică au avizat pozitiv proiectul de lege care vine să modifice legea cu privire la Procuratură. Potrivit ministrului Justiției, Sergiu Litvinenco, are drept scop „responsabilizarea activității procurorului general”, dar și care ar putea face posibilă îndepărtarea din funcție a acestuia.

Litvinenco a explicat că proiectul de lege vine să modifice legea cu privire la Procuratură, în sensul includerii unor mecanisme de evaluare a activității a procurorului general și de instituire a răspunderii disciplinare a acestuia.

Ministrul Justiției a subliniat că în prezent, activitatea procurorului general este lipsită de un control efectiv și de o procedură de monitorizare pentru a stabili dacă acesta (n.r: procurorul general) își realizează atribuțiile legale în interesul statului.

„Astfel, în prezent nu este posibil sancționarea procurorului general. În acest context, evident că procurorul general se va simți sigur, chiar dacă lucrează în detrimentul interesului public, eventual, în interesul unor anumite grupuri de interese. În prezent, pe procurorul general nu îl vizează niciun risc, nu îl responsabilizează. El poate să nu facă nimic șapte ani ori poate să promovezi interesele unor grupuri, iar pentru această nu poartă nicio răspundere”, a explicat Litvinenco.

În acest context, ministrul Justiției a subliniat că proiectul de lege pe care l-a înregistrat vine să restabilească un echilibru între drepturile și obligațiile procurorului general.

Vezi și: Litvinenco, despre ședința CSS și răspunsurile oferite de Procuratura Generală: Unele întrebări am renunțat să le mai adresez (VIDEO)

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

X