COVID-19. Deciziile anunțate de Nemerenco, după ședința Comisiei Naționale Extraordinare pentru Sănătate Publică (LIVE)

Autor: , in Actualitate / COVID-19 / Social / 13 august, 2021, 16:27

Membrii Comisiei Naționale Extraordinare pentru Sănătate Publică (CNESP) s-au întrunit în ședință, vineri, 13 august.

După ședință, ministra Sănătății, Ala Nemerenco, a anunțat restricțiile instituite în contextul pandemiei de COVID-19:

„Situația pandemică se înrăutățește. Acest val este legat și de creșterea sezonieră. Noua hotărâre va intra în vigoare de luni, 16 august. În interiorul Aeroportului Internațional Chișinău va fi permis doar călătorilor, iar cei care îi însoțesc nu vor mai avea acces decât doar afară. Traversarea frontierei de stat pe sensul de intrare în Republica Moldova se permite fără restricții la prezentarea certificatului de vaccinare împotriva virusului SARS-CoV-2 cu schema completă de vaccinare, prezentarea rezultatului negativ al unui test RT-PCR pentru infecția cu virusul SARS-CoV2 nu mai vechi de 72 de ore sau rezultatul negativ certificat al unui test antigen rapid pentru infecția cu virusul SARS-CoV-2 nu mai vechi de 48h de ore înaintea îmbarcării, sau prezentarea concluziei medicale confirmative în cazul persoanelor care au suportat COVID-19, în perioada cuprinsă între a 15-a zi și a 180-a zi (6 luni) sau un act confirmativ de prezență a anticorpilor anti-COVID-19, valabil pe o perioadă de 90 zile din data efectuării investigației”,a anunțat Nemerenco.

Persoanele care la intrarea în țară nu vor prezenta documentele sus-menționate, vor fi plasate în regim de autoizolare pe o perioadă de 14 zile, vor completa obligatoriu fişa epidemiologică și vor semna o declarație pe propria răspundere de respectare a regimului de autoizolare, în locurile declarate. Regimul de autoizolare poate fi întrerupt după a 7-a zi dacă efectuează un test PCR COVID-19 sau test rapid de diagnostic Ag SARS CoV-2, iar rezultatul acestuia este negativ prin act confirmat. De asemenea, a fost majorată vârsta copiilor care intră fără restricții în țară, până la 12 ani.

Ministra Sănătății a mai menționat că:

„Scopul nostru e de a optimiza măsurile epidemiologice, astfel încât să fim pregătiți pentru creșterea numărului de cazuri, dar în același timp, să nu creăm bariere pentru cetățeni. Ne propunem ca împreună cu Agenția pentru Guvernare Electronică și Ministerul de Interne, să implementăm o serie de soluții digitale pentru eficientizarea controlului de prevenire a infecției COVID-19, cum ar fi certificatul digital interoperabil de vaccinare, testare și vindecare de COVID-19, un sistem electronic de completare online a fișei epidemiologice pentru pasagerii și călătorii care traversează frontiera de stat a Republicii Moldova pe sensul de intrare și o aplicație mobilă pentru monitorizarea persoanelor care trebuie să respecte regimul de autoizolare sau care se tratează la domiciliu de COVID-19”, a precizat Nemerenco.

Vezi și: Important pentru cei care vin în R. Moldova. Modelul fișei epidemiologice pentru pasageri și călători a fost reactualizat

În ultimele zile, numărul persoanelor confirmate cu COVID-19 în Republica Moldova este în creștere.

De la începutul pandemiei, bilanțul în țara noastră a ajuns la 261.524 de cazuri de COVID-19. Din numărul total, 253.503 persoane au fost tratate de COVID-19.

Conform ultimelor date oficiale, în cadrul instituțiilor medico-sanitare spitalicești, sunt internate 466 persoane confirmate cu infecția COVID-19, dintre care 69 în stare extrem de gravă ( 10 pacienți sunt conectați la aparate de respirație asistată). În tratament la domiciliu cu forme ușoare și moderate de COVID-19 se află 837 persoane, iar 23.935 sunt sub supraveghere la domiciliu.

În total, 6.298 de pacienți au decedat din cauza complicațiilor provocate de COVID-19.

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

X