Cine sunt liderii talibanilor? Prezentarea conducerii mișcării islamiste radicale care a revenit la putere în Afganistan

Autor: , in Actualitate / Externe / 16 august, 2021, 17:01

Funcționarea interioară și conducerea mișcării talibane au fost întotdeauna învăluite în mare măsură de secret, chiar și în timpul guvernării lor în Afganistan din 1996 până în 2001. Iată o scurtă descriere a puținelor informații cunoscute despre conducerea talibanilor.

Haibatullah Akhundzada, liderul suprem

Haibatullah Akhundzada a fost numit lider al talibanilor într-o tranziție rapidă a puterii după uciderea într-un un atac cu dronă al Statelor Unite a predecesorului său, Mullah Mansour Akhtar, în 2016.

Înainte de ascensiunea sa, Akhundzada era un cleric de rang inferior. Se bănuiește că el a fost numit pentru a servi mai mult ca un lider spiritual decât ca un comandant militar, scrie g4media.ro.

După numirea, Akhundzada a obținut o promisiune de loialitate din partea liderului Al Qaeda, Ayman al-Zawahiri, care l-a umplut de laude pe cărturarul religios, numindu-l „emirul credincioșilor”, ceea ce l-a ajutat să câștige credibilitate în rândul grupării jihadiste afgane.

Akhundzada a avut misiunea ingrată de unificare a talibanilor, care s-a divizat pentru o scurtă perioadă pe timpul lupte pentru putere în urma asasinării predecesorului său și a dezvăluirii că conducerea a ascuns moartea fondatorului talibanilor, Mullah Omar, timp de mai mulți ani.

Profilul public al liderului s-a limitat până acum în mare măsură la difuzarea mesajelor anuale în timpul sărbătorilor islamice.

Mullah Baradar, fondatorul

Abdul Ghani Baradar a crescut la Kandahar – locul de naștere al mișcării talibane.

La fel ca majoritatea afganilor, viața lui Baradar a fost bulversată pentru totdeauna de invazia sovietică a țării în 1979, transformându-l într-un insurgent. Se bănuiește că el a luptat cot la cot cu clericul cu un singur ochi, Mullah Omar.

Cei doi au fondat mișcarea talibană la începutul anilor 1990, pe fondul haosului și corupției războiului civil care a izbucnit după retragerea sovietică.

După prăbușirea de la putere a talibanilor din 2001, se bănuiește că Baradar s-a numărat printre un grup mic de insurgenți care s-a apropiat de liderul interimar Hamid Karzai cu o scrisoare care propunea un potențial acord prin care talibanii ar fi recunoscut noua administrație.

Arestat în Pakistan în 2010, Baradar a fost ținut închis până când presiunile din Statele Unite i-au obținut eliberat în 2018 și de acolo s-a mutat în Qatar, inde a fost numit șef al biroului politic al talibanilor și a supervizat semnarea acordului de retragere cu americanii din 2020.

Sirajuddin Haqqani, Rețeaua Haqqani

Este fiul celebrului comandant al jihadului antisovietic, Jalaluddin Haqqani, el este, de asemenea, lider adjunct al mișcării talibane, conducând în același timp puternica rețea Haqqani.

Citește continuarea materialului pe g4media.ro.

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

X