Litvinenco are „multe de spus” despre ședința Consiliului Superior al Procurorilor: „Dacă nu, atunci va trebuie de intervenit legislativ”

Autor: , in Politic / Populare / 17 august, 2021, 19:12

Ministrul Justiției a criticat spiritul în care s-a desfășurat ședința de marți a Consiliului Superior al Procurorilor (CSP), la care a participat pentru prima dată. „Aș avea multe de spus”, a afirmat Sergiu Litvinenco, rezumându-se în a vorbi „doar la ceea ce în cadrul acestei instituţii se numește „concurs”.

„Nu știu de când este această practică – poate e chiar din 2016 de când s-a votat actuala lege, poate e mai recentă – dar arată în felul următor. Procurorul General numește procurori în funcțiile de interimari. Ulterior, CSP anunță organizarea concursului, iar la acest concurs participă, de regulă, doar interimarul numit de Procurorul General. Și acest interimar câștigă concursul, iar CSP are menirea să aprobe rezultatele.

Practic, rolul CSP-ului pe cariera procurorilor devine unul strict butaforic, doar pentru a vota şi legifera candidatura decisă de Procurorul General. Doar sub ochii mei, în această procedură s-au numit vreo 10 procurori şefi sau adjuncți, încercându-se de a se mai lansa aşa numitul „concurs” pentru încă o duzină”, a scris Litvinenco pe Facebook.

Potrivit ministrului, prin această practică nu se promovează meritocrația și se eludează, mai ales, spiritul legii.

„Totodată această practică denotă o rigiditate a sistemului, probabil nu este încurajată proactivitatea și concurența pentru a accede în funcții de conducere, unde ar trebui să ajungă oamenii cu adevărat cei mai buni. De aceea, pledez pentru revizuirea acestei practici. Sau, dacă nu, atunci va trebuie de intervenit legislativ.

Sistemul are nevoie de un climat bun de activitate, oamenii profesioniști trebuie încurajați, aceasta trebuie să promoveze un organ colegial care reprezinta breasla procurorilor. Ţara are nevoie de procurori eficienţi și independenți, or, practica pe care am văzut-o azi, îi face, mai degrabă, obedienți”, a mai scris oficialul.

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Comentarii


Faci un comentariu sau dai un răspuns?


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *