Protasevici anunță lansarea unui nou proiect: „Vor fi și exclusivități. Mă voi axa pe dialogul cu autoritățile belaruse”

Autor: , in Externe / 18 august, 2021, 17:07

Fondatorul canalului de Telegram Nexta, Roman Protasevici, a anunțat despre crearea „noului său proiect de autor”. Anunțul a fost făcut pe contul său de Twitter, miercuri, 18 august, menționând că va prezenta „o mulțime de lucruri interesante, în special persoane din interior, exclusivități și opinia autorului” și se va axa pe un „dialog cu autoritățile belaruse”.

Este vorba de canalul de Telegram SPRAVA, fiind publicate deja și primele postări.

În prima postare, Protasevici se referă la grațierea participanților la „revoluția eșuată” care „s-au pocăit de acțiunile lor”.

„Autoritățile din Belarus înțeleg că timpul dușmăniei a trecut și sunt gata să intre în dialog cu foștii protestatari. Condiția este una și cea mai simplă – să-ți recunoști greșelile și vinovăția … Dacă practica realizării și recunoașterii sincere a vinovăției devine reușită, ar trebui să ne așteptăm la eliberarea a mai mulți oameni”, mai scrie Protasevici.

Potrivit informațiile publicate pe canalul de Telegram SPRAVA, liderul mesei rotunde a forțelor democratice din Belarus, Iuri Voskresensky, deja „a prezentat deja lista celor 100 de persoane care s-au pocăit pentru acțiunile lor”, printre care se numără și bloggerul Igor Losik, a cărui șanse de a fi grațiat „sunt destul de reale”. Mai mult, prioritate în lista celor care urmează să fie grațiați o au jurnaliștii, bloggerii, activiștii civici și activiștii pentru drepturile omului. SPRAVA susține că aceștia ar putea fi eliberați înainte de sfârșitul anului curent.

La 23 mai, Roman Protasevici şi prietena sa Sofia Sapega, de naţionalitate rusă, au fost arestaţi la Minsk, după deturnarea unui avion de linie ce se afla în spaţiul aerian al Belarus în drum spre Vilnius (Lituania). Gestul autorităţilor de la Minsk a fost condamnat de Occident şi a dus la interdicţia pentru companiile europene de a mai survola această ţară.

Opozantul de 26 de ani este fostul redactor şef şi cofondatorul canalului Nexta de Telegram, care a jucat un rol cheie în mişcarea de contestare de o amploare fără precedent în Belarus împotriva realegerii preşedintelui Aleksandr Lukaşenko în august 2020 pentru un nou mandat prezidenţial, cel de-al şaselea.

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

X