Reacția PSRM la informația că „Maia Sandu ar fi cerut inițierea dosarelor penale în privința lui Dodon, Greceanîi și Voronin”

Autor: , in Actualitate / Politic / 19 august, 2021, 16:21

Deputații Blocului Comuniștilor și Socialiștilor cer Președinției să facă publică stenograma ședinței Consiliului Suprem de Securitate (CSS) din data de 10 august, spunând că „fabricarea de dosare penale la comandă împotriva reprezentanților PSRM nu este o noutate”. Reacția Partidul Socialiștilor a fost formulată urmare a informațiilor procurorului general, precum că „președinta Maia Sandu a cerut să fie pornite dosare penale în privința unor reprezentanți ai actualei opoziții, printre care și Igor Dodon, Zinaida Greceanîi, Vladimir Voronin.

„Întreaga societate atrage atenția la faptul că multe acțiuni ale actualei guvernări sunt inspirate din perioada “statului capturat”, iar unele chiar le depășesc pe acestea prin caracterul abuziv și ilegal. Anume prin această prismă sunt privite și dezvăluirile făcute astăzi de procurorul general, Alexandru Stoianoglo, despre solicitările ilegale ale președintelui țării, Maia Sandu, de a fi fabricate dosare politice pe numele oponenților ei din Parlament. Pornind de la principiul constituțional de independență și egalitate a ramurilor puterii în stat, orice ingerință a instituției politice în înfăputirea justiției este abuz și fapt ilegal. Pe lângă aspectul juridic ce contravine flagrant normei de drept, acțiunile Maiei Sandu în raport cu oponenții politici, pe care dorește să-i persecute utilizând în acest sens justiția, se încadrează în caracterul unui regim autoritar și anti-democratic, cu elemente ale statului capturat”, este reacția membrilor Partidului Socialiștilor din Republica Moldova (PSRM).

Socialiștii susțin că „fabricarea de dosare penale la comandă împotriva reprezentanților PSRM nu este o noutate”.

„Au fost cu zeci de dosare pe vremea guvernării Plahotniuc, de aceea nu ne temem de astfel de metode de șantaj politic și nici nu ne vom lăsa intimidați. Vrem, însă, ca societatea să afle adevărul despre aceste practici dictatoriale ale noii guvernări, iar cei care comit astfel de ilegalități și abuzuri să răspundă în fața legii. Știm că actualul regim este în imposibilitate să-și onoreze promisiunile electorale și încearcă să acopere acest lucru cu astfel de show-uri politice, de aceea se fac presiuni enorme asupra Procuraturii Generale, Agenției Naționale de Integritate și altor instituții să fabrice dosare la comandă împotriva opoziției. Cerem guvernării să înceteze acestea abuzuri împotriva opoziției, să se ocupe de gestionarea crizei pandemice și problemele urgente ale societății”, au adăugat membrii PSRM.

Totodată, deputații Blocului Comuniștilor și Socialiștilor cer instituției prezidențiale să facă publică stenograma ședinței Consiliului Suprem de Securitate din data de 10 august.

Reprezentanții fracțiunii au anunțat că juriștii PSRM pregătesc adresări către mai multe instituții internaționale în materie de drept și de respectare a democrației și supremației statului de drept, pentru „a sesiza gravele încălcări și abuzuri din partea actualei guvernări”.

Vezi și: Stoianoglo, dezlănțuit la adresa Maiei Sandu: „Așa ceva și-a permis doar Plahotniuc. Îndemnăm Președinția să publice nu doar deciziile CSS, ci și anexele”

Amintim că, procurorul general Alexandr Stoianoglo s-a arătat deranjat de criticile pe care i le-a adresat președinta Maia Sandu, acuzând-o că „nu a binevoit să se intereseze despre starea lucrurilor din Procuratură, despre problemele cu care ne confruntă instituția sau cum ar putea să îi ajute pentru a redresa situația”. Stoianoglo susține că șefa statului i-a cerut să inițieze dosare penale pe numele mai multor persoane, printre care Igor Dodon, Vladimir Voronin și Zinaida Greceanîi.

Ulterior, președinta Maia Sandu a venit cu o reacție la acuzațiile procurorului general Alexandr Stoianoglo. Șefa statului susține că declarații „sunt false și iresponsabile”, iar în cadrul ședinței Consiliului Suprem de Securitate (CSS) din 10 august nu s-a discutat despre dosare împotriva opoziției, ci despre faptul că „membrii a două grupări criminale, implicați în cazuri mari de corupție, părăsesc nestingherit țara, iar Procuratura nu face nimic pentru a-i opri sau pentru a-i readuce în R. Moldova, ca să fie trași la răspundere”.

Detalii: Reacția Maiei Sandu la acuzațiile lui Alexandr Stoianoglo: Declarații false și iresponsabile. Face front comun cu penalii

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

X