Stoianoglo dezvăluie informații despre Plahotniuc care ar fi din surse secrete. Ce spune despre Platon

Autor: , in Actualitate / Justiție / Politic / 19 august, 2021, 15:16

Procurorul general Alexandr Stoianoglo susține că în dosarul în care este vizat fostul lider al Partidului Democrat (PDM), Vlad Plahotniuc, organul de urmărire penală „a obținute unele succese”. Anunțul a fost făcut joi, 19 august, în cadrul unui briefing de presă organizat de Procuratura Generală.

„Noi am cerut extrădarea domnului Plahtoniuc din câteva țări. Am primit câteva răspunsuri intermediare, dar acest lucru continuă. În primul rând, noi continuăm investigațiile în privința domnului Plahtoniuc. Investigăm nu doar pe teritoriul Republicii Moldova, dar și în afara țării. Întreprindem măsuri concrete legate de urmărirea proprităților lui și companiile afiliate. Avem unele succese”, a declarat Stoianoglo.

Procurorul general a motivat că derulează urmărirea penală, astfel, nu pot fi răspândite mai multe informații.

Stoianoglo susține că „potrivit informațiilor din sursele secrete, Plahotniuc se află pe teritoriul Turciei”.

Potrivit informațiilor oferite de procurorul general, în privința lui Veaceslav Platon, în prezent, există un singur dosar penal care se află în instanța de judecată.

„Eu nu știu din ce cauză a decis Platon să părăsească teritorul Republicii Moldova. Nu găsesc explicații. În prezent, există un singur dosar penal care se află în instanța de judecată. Conform legii, doar instanța de judecată poate stabili niște restricții în privința lui Platon. Temeiurile pentru restricții sunt indicate în lege și nu aveam niciun temei pentru a limita mișcarea lui Platon. În același timp, dacă el nu se prezintă la ședință, iar asta deja s-a întâmplat, procurorul cere modificarea măsurii preventive în privința lui și a fost adoptată decizia de arest preventiv. Însă până acum nu am avut niciun temei”, a motivat Stoianoglo.

„Eu înțeleg sensibilitatea subiectului, de ce anume Platon. Dacă dumnealui nu va veni, îl vom anunța în căutare internațională și vom cere extrădarea sa în Moldova. Vom adopta o decizie în cel mai apropiat timp”, a adăugat procurorul general.

Întrebat despre ce fel de relații are cu Veaceslav Platon, Alexandr Stoianoglo a răspuns: „Repet ultima oară, înainte de a-l audia în 2020, l-am văzut în Parlament în 2010. Nu am niciun fel de relație cu el. Puteți implica toate serviciile secrete mondiale și nu veți găsi nicio legătură”.

Judecătoria Chișinău, sediul Buiucani, a admis joi, 12 august, demersul Procuraturii Anticorupție privind aplicarea în privința lui Veaceslav Platon a măsurii preventive – arestul pentru 30 de zile cu anunțarea în căutare pentru reținere și executarea măsurii preventive.

Decizia survine ca urmare a neprezentării lui Platon la ședința de judecată, în speța vizând rejudecarea dosarului în care este acuzat de ”corupere activă” și ”escrocherie”.

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

X