COVID-19. Noile restricții aprobate de membrii Comisiei Naționale Extraordinare pentru Sănătate Publică (LIVE)
Membrii Comisiei Naționale Extraordinare pentru Sănătate Publică (CNESP) s-au întrunit în ședință, luni, 23 august.
După ședință, ministra Sănătății, Ala Nemerenco, face declarații de presă:
„Crește numărul cazurilor noi de COVID-19. Din totalul persoanelor testate pozitiv la coronavirus, majoritatea nu sunt vaccinate împotriva virusului”, a declarat Nemerenco.
Ministra Sănătății a anunțat cum va avea loc evenimentele de Ziua Independenței a R. Moldova, dar și cum se va desfășura procesul educațional, începând cu 1 septembrie.
„Organziarea paradei militare se va desfășura cu condiția ca toți participanții din cadrul formațiunilor implicate în paradă vor fi vaccinați împotriva COVID-19, iar conducătorii autorităților participante vor asigura acest lucru (n.r 100% vaccinați”. Se recomandă limitarea numărului de invitați, iar pe tribuna spațiilor pentru oaspeții de onoare să fie respectate în mod obligator măsurile de protecție anti-COVID-19, inclusiv păstrarea distanței de un metru, purtarea măștii, participanții să fie vaccinați. Se recomandă organizarea tuturor manifestărilor cultural-artistice și festive în toate localitățile, cu un program scurt, nu mai târziu de ora 17:00, cu respectarea măsurilor anti-COVID-19, cu purtarea măștilor de către publicul spectator, chiar dacă este în aer liber”, a declarat Ala Nemerenco.
De la 1 septembrie, procesul educațional va avea loc cu prezența fizică, cu respectarea condițiilor măsurilor epidemiologice:
„A fost aprobată instrucțiunea revăzută a măsurilor de activitate a instituțiilor publice și private de învățământ pentru perioada 2021 – 2022. Am revăzut și am discutat tot ce ține de măsurile de aflare a copiilor și studenților în instituții, fluxurile lor în instituții, trierea copiilor, orarul, cum au loc orele, cum are loc aerisirea, igienizarea încăperilor, călătoria în transport public sau cu autobuzul școlar, purtarea măștilor și alte aspecte”, a declarat Ala Nemerenco.
Pentru prevenirea răspândirii COVID-19 în spațiul școlar, membrii CNESP au recomandat atingerea acoperirii vaccinării în colectivitățile de învățământ cel puțin de 95% din persoanele adulte în fiecare instituție.
„Această recomandare este valabilă până la data de 1 octombrie. Personalul didactic și cel auxiliar nevaccinat, va efectua și prezenta, din surse proprii, o dată la 14 zile, rezultatul testului la COVID-19, fiind acceptate atât testele rapide antigen, cât și cele PCR”, a precizat Nemerenco.
„Nu se vor supune testării acei lucrători ai sistemului de învățământ care vor prezenta certificat de vaccinare cu schema completă împotriva COVID-19, orice tip de vaccin autorizat sau concluzia medicală care confirmă că persoana a suportat COVID-19 în perioada cuprinsă în a 15-a zi sau 6 luni, sau un alt act confirmativ de prezență a anticorpilor care este valabil pe o durată de 90 de zile din ziua efectuării investigației”, a conchis ministra Sănătății.
Comentarii