„Decizie iresponsabilă”. PSRM critică participarea Maiei Sandu la Summitul de lansare a „Platformei Crimeea”

Autor: , in Actualitate / Politic / 23 august, 2021, 09:52

Partidul Socialiștilor din Republica Moldova (PSRM) au criticat luni, 23 august, participarea președintei Maia Sandu la Summitul de lansare a „Platformei Crimeea”, ce se desfășoară la Kiev, Ucraina. Socialiștii susțin că „este o decizie iresponsabilă și că șefa statului subminează procesul de restabilire a încrederii dintre Rusia și R. Moldova”.

Exprimăm nedumerirea față de participarea președintelui Republicii Moldova, Maia Sandu, la un eveniment anti-rus întitulat „Platforma Crimeea”. Scopul „Platformei Crimeea” nu este cel de a ajuta Crimeea și populația acesteia, nu este vorba despre programe de dezvoltare pentru peninsulă, rezolvarea problemei statutului său legitim, ci izolarea Federației Ruse, crearea unui front anti-rus și crearea de noi linii de separare în Europa”, se arată în reacția PSRM.

Socialiștii afirmă că Maia Sandu supune riscului toate înțelegerile la care s-a ajuns în timpul vizitei lui Kozak la Chișinău.

Manifestând preferință pentru una din părțile din disputa ruso-ucraineană vizavi de Crimeea, președintele Maia Sandu include Moldova în blocul anti-rus, subminând astfel cel mai important principiu al politicii externe a Moldovei – neutralitatea și respectul reciproc cu toți partenerii țării noastre. Șeful statului subminează procesul de restabilire a încrederii dintre Rusia și Moldova și supune riscului toate înțelegerile la care s-a ajuns în timpul vizitei la Chișinău a șefului-adjunct al Administraţiei președintelui rus, Dmitri Kozak.

Decizia iresponsabilă a Maiei Sandu de a participa la „Platforma Crimeea” poate afecta cetățenii Republicii Moldova – producătorii agricoli care exportă produsele noastre pe piața rusă, migranții moldoveni care muncesc în Rusia, fiecare familie care consumă gaze naturale rusești. Acest pas va avea un efect negativ asupra procesului de soluționare transnistreană, lucru ce poate provoca o agravare a situației în zona de conflict”, au declarat membrii PSRM.

Totodată, socialiștii o îndeamnă pe Maia Sandu să își schimbe prioritățile în politica externă.

Exprimăm neîncrederea faţă de cursul de politică externă al Președintelui Republicii Moldova, Maia Sandu. Toată responsabilitatea pentru deteriorarea ulterioară a relațiilor dintre Moldova și Federația Rusă revine președintelui și echipei sale. Partidul Socialiştilor vine cu un îndemn insistent către președinte și Ministerul de Externe al Moldovei de a-şi schimba prioritățile în politica externă, renunţând la cursul de confruntare cu Federația Rusă”, au adăugat membrii PSRM.

Amintim că, președinta Maia Sandu va participa luni, 23 august, la Summitul de inaugurare a „Platformei Crimeea”, la Kiev.

La eveniment și-au anunțat prezența 14 șefi de state și de guverne, dintr-un total de 44 de delegații internaționale, inclusiv oficiali de rang înalt ai UE.

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

X