Maia Sandu, la „Platforma Crimeea”: Crimeea e Ucraina

Autor: , in Actualitate / Politic / Uncategorized / 23 august, 2021, 13:14

Republica Moldova condamnă anexarea ilegală a Crimeii și consideră că peninsula de la Marea Neagră este parte a Ucrainei, a declarat președinta Maia Sandu luni, la Kiev, prezentă în cadrul „Platformei Crimeea”.

Într-un discurs susținut în cadrul summitului, Maia Sandu a declarat că se află la eveniment pentru a „refirma suportul Republicii Moldova pentru integritatea teritorială a Ucrainei”.

Crimeea e Ucraina și anexarea sa ilegală este o încălcare flagrantă a dreptului internațional. Moldova a fost și va continua să fie un partener încredere, pe care Ucraina poate miza. Susținem rezoluția 68/262 a Adunării Generale a Organizației Națiunilor Unite, privind integritatea teritorială a Ucrainei”, a declarat Maia Sandu.

Ea a precizat că „Republica Moldova este un stat devotat păcii și soluțiilor pașnice, diplomatice. Ca țară, am depins întotdeauna de ordinea regională de securitate bazată pe reguli, specificând că „de ceva timp, această ordine este în pericol, oar iubminarea regulilor înscrise în Carta ONU, Declarația universală a drepturilor omului, Actul final de la Helsinki, Carta de la Paris pentru o nouă Europă și alte documente fundamentale ale dreptului internațional este o amenințare la adresa securității tuturor”

„Ordinea internațională bazată pe reguli, nu utilizarea brută a forței, este singura bază pe care poate fi construită o regiune pașnică și prosperă, în interesul tuturor.A privi înapoi prin veacuri spre un trecut îndepărtat nu este o lumină călăuzitoare potrivită pentru viitor. Viitorul nu este constrângere. Nu este despre forțarea mâinilor. Viitorul înseamnă cooperare, respectarea drepturilor omului și dezvoltarea economică a tuturor. Acestea sunt principiile în care țara mea crede cu fermitate. În același fel, într-o regiune plină de nesiguranță și instabilitate în care normele de comportament cad ca domino-urile, statele trebuie să urmeze un set de reguli fundamentale care ghidează relațiile dintre ele și susțin o ordine regională. Pentru Republica Moldova, este mai important ca niciodată să reafirmăm principiile dreptului internațional, ale ordinii, justiției și soluționării pașnice a litigiilor.

Nu putem permite ca nemulțumirile istorice, politicile revizioniste, utilizarea nedisimulată a forței și nesocotirea drepturilor omului să devină noua normalitate. Cu toții trebuie să revenim la soluționarea pașnică și politică a litigiilor. Trebuie să combatem împreună amenințările la adresa securității regionale. Cu toții trebuie să trasăm o cale diferită – una constructivă și durabilă”, a continuat șefa statului.

Ce este „Platforma Crimeea” și cine participă

Platforma Crimeea, summit desfășurat la Kiev în perioada 23-24 august și la care participă și președinta Maia Sandu, este un eveniment la care vor participa reprezentanți din 44 de state, desfășurat cu ocazia împlinirii a 30 de ani de independență de către țara vecină.

Platforma Crimeea este un mecanism internaţional de consultare şi comunicare iniţiat de Kiev, al cărui scop pe termen lung este obţinerea eliberării peninsulei de sub ocupaţia Rusiei şi revenirea sa la Ucraina.

44 de țări și organizații internaționale, inclusiv 14 șefi de stat, de guvern și reprezentanți ai Uniunii Europene vor deveni, luni, fondatorii „Platformei Crimeea”, a explicat ministrul afacerilor externe de la Kiev, Dmitro Kuleba, citat de Radio Europa Liberă.

Letonia, Lituania, Estonia, Polonia, Slovacia, Ungaria, Moldova, Slovenia și Finlanda vor fi reprezentate la nivelul președinților.

România, Georgia, Croația și Suedia vor fi reprezentate la nivelul prim-miniștrilor.

Președintele Consiliului European, Charles Michel, va participa, de asemenea, la constituirea „Platformei Crimeea”, iar Comisia Europeană va fi reprezentată de vicepreședintele Valdis Dombrovskis.

Prezent va fi și secretarul general adjunct al NATO, Mircea Geoană.

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

X