Procesul educațional va avea loc cu prezența fizică. Personalul didactic nevaccinat va trebui să efectueze testul la COVID-19 din surse proprii

Autor: , in COVID-19 / Social / 23 august, 2021, 17:42

De la 1 septembrie, procesul educațional va avea loc cu prezența fizică, cu respectarea condițiilor măsurilor epidemiologice aprobate luni, 23 august, de membrii Comisiei Naționale Extraordinare pentru Sănătate Publică (CNESP).

„A fost aprobată instrucțiunea revăzută a măsurilor de activitate a instituțiilor publice și private de învățământ pentru perioada 2021 – 2022. Am revăzut și am discutat tot ce ține de măsurile de aflare a copiilor și studenților în instituții, fluxurile lor în instituții, trierea copiilor, orarul, cum au loc orele, cum are loc aerisirea, igienizarea încăperilor, călătoria în transport public sau cu autobuzul școlar, purtarea măștilor și alte aspecte”, a declarat ministra Sănătății, Ala Nemerenco, după ședința CNESP.

Pentru prevenirea răspândirii COVID-19 în spațiul școlar, membrii CNESP au recomandat atingerea acoperirii vaccinării în colectivitățile de învățământ cel puțin de 95% din persoanele adulte în fiecare instituție.

„Această recomandare este valabilă până la data de 1 octombrie. Personalul didactic și cel auxiliar nevaccinat, va efectua și prezenta, din surse proprii, o dată la 14 zile, rezultatul testului la COVID-19, fiind acceptate atât testele rapide antigen, cât și cele PCR”, a precizat Nemerenco.

Cine nu este obligat să se supună testării

„Nu se vor supune testării acei lucrători ai sistemului de învățământ care vor prezenta certificat de vaccinare cu schema completă împotriva COVID-19, orice tip de vaccin autorizat sau concluzia medicală care confirmă că persoana a suportat COVID-19 în perioada cuprinsă în a 15-a zi sau 6 luni, sau un alt act confirmativ de prezență a anticorpilor care este valabil pe o durată de 90 de zile din ziua efectuării investigației”, a conchis ministra Sănătății.

Amintim că, primarul Capitalei, Ion Ceban, a anunțat că va fi convocată şedinţa Comisiei extraordinare de sănătate publică a municipiului Chişinău, după şedinţa Comisiei Naţionale, pentru a lua o decizie privind procesul educațional în municipiul Chișinău.

„Avem o rată totală de vaccinare a angajaților din instituțiile educaționale în Chişinău de peste 75%. În pofida circumstanțelor nefavorabile privind situaţia epidemiologică prin COVID-19, ne dorim să începem anul de studii cu prezenţa fizică în instituţiile de învăţământ”, a declarat Ceban.

Edilul susține că se va discuta asupra posibilelor măsuri suplimentare pentru municipiul Chișinău.

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

X