Ucraina ordonă blocarea mai multor site-uri de ştiri ruseşti. Decretul, semnat de Zelenski

Autor: , in Externe / IT/Ştiinţă / 23 august, 2021, 15:36

Ucraina a ordonat blocarea mai multor site-uri de ştiri ruseşti, inclusiv al cotidianului economic Vedomosti, în cadrul unei noi serii de sancţiuni împotriva ţării vecine, provocând luni proteste în Rusia.

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a impus aceste sancţiuni prin decret publicat duminică, 22 august, validând o decizie în acest sens a Consiliului Naţional de Securitate.

Noile sancţiuni vizează o duzină de grupuri ruseşti dintre care editorul Vedomosti, mult timp un titlu de referinţă în Rusia înainte de a fi preluat de fideli ai Kremlinului, şi cotidianul popular Moskovski Komsomoleţ.

Nicio explicaţie nu a fost oferită cu privire la alegerea companiilor vizate de aceste măsuri, care afectează de asemenea mai multe site-uri legate de separatiştii proruşi din estul Ucrainei.

Şeful Uniunii jurnaliştilor ruşi Vladimir Soloviov, citat de agenţia RIA Novosti și Agerpres, a denunţat luni această decizie ca „o violare a libertăţii de exprimare şi epurare a mass-media ruse în Ucraina”.

Redactorul şef al Moskovski Komsomoleţ Pavel Gusev a indicat la rândul său că „aceste sancţiuni nu vor avea niciun impact asupra funcţionării cotidianului său, potrivit presei ruse”.

Relaţiile dintre Ucraina şi Rusia sunt la cel mai scăzut nivel de la anexarea peninsulei ucrainene Crimeea de către Moscova în 2014, urmată de declanşarea unui război cu separatiştii proruşi.

Cele două ţări au impus de atunci multe sancţiuni reciproce. O ultimă serie de sancţiuni ruse introduse vineri îl vizează în special pe şeful diplomaţiei ucrainene Dmitro Kuleba şi secretarul Consiliului naţional de Securitate Oleksi Danilov.

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

X