Recolta de struguri 2021 este cu aproape 25% mai mare față de anul trecut

Autor: , in Actualitate / 24 august, 2021, 17:57

În ciuda condițiilor meteo nefavorabile, marcate de înghețuri târzii și ploi abundente și frecvente din anul 2021, producția globală de struguri va fi cu aproximativ 15-25% mai mare decât anul trecut sau cu peste 30% mai mică față de media ultimilor 5 ani. Astfel, pronosticul recoltei pentru anul 2021 va varia între 6,0-9,0 tone/ha.

Totodată, datele statistice arată că în acest an stocurile de produse vitivinicole s-au diminuat și constituie aproximativ 284 mil. litri, un volum insuficient pentru a îndeplini obligațiunile contractuale ale anului 2021.

Mai mult, în anul 2021, în plantațiile viticole a fost înregistrat risc înalt pentru răspândirea bolilor de sezon, iar din cauza temperaturilor mici și a precipitațiile abundente, recoltarea strugurilor întârzie cu aproximativ 15 zile comparativ cu anul 2020.

Cât privește exporturile totale ale produselor vitivinicole, în primele 7 luni ale 2021, volumul s-a diminuat cu 10.8%, în contextul în care cele mai mari scăderi au fost înregistrate de vinurile în vrac, în timp ce exporturile de vinurile îmbuteliate, după volum, au crescut cu 10%.

În același timp, anul trecut a fost marcat și de schimbări în ce privește axele strategice de dezvoltare a sectorului, care vor fi implementate în următorii 4 ani de către Oficiul Național al Viei și Vinului (ONVV) și care urmăresc atingerea obiectivelor privind durabilitatea socio-economică și o mai mare claritate și transparență asupra activității desfășurate.

Concluziile au fost prezentate de Oficiul Național al Viei și Vinului, în cadrul Conferinței Naționale a Filierei Vitivinicole, cu subiectul „Recolta de struguri 2021: particularități și valorificare”, desfășurată online, pe pagina de facebook Wine of Moldova.

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

X