Talibanii le interzic afganilor să vină la aeroportul din Kabul și acceptă numai evacuarea străinilor

Autor: , in Externe / 24 august, 2021, 19:01

Talibanii au anunţat marţi că nu vor permite continuarea evacuărilor din Afganistan după data de 31 august, cerând Statelor Unite să nu încurajeze poporul afgan să-şi părăsească ţara şi să evacueze din Afganistan numai străinii, nu şi cetăţenii afgani cei mai calificaţi, consemnează Reuters, AFP şi EFE.

Mesajul a fost transmis de un purtător de cuvânt al talibanilor, Zabihullah Mujahid, care le-a cerut şi miilor de afgani adunaţi pe aeroportul din Kabul, în încercarea de a părăsi ţara, să se întoarcă acasă, anunţând că de acum înainte numai cetăţenilor străini li se va permite să vină la aeroport, pentru a pune capăt haosului de acolo.

„Le garantăm securitatea” celor care revin la casele lor şi „nu este permis niciunui afgan să meargă la aeroport”, a spus purtătorul de cuvânt la o conferinţă de presă, susţinând că nu există vreo listă cu persoane împotriva cărora talibanii ar intenţiona să recurgă la represalii. „Am uitat totul în trecut”, a dat asigurări acesta, potrivit Agerpres.

Occidentalii nu trebuie să evacueze din Afganistan decât străinii, nu şi afganii cei mai calificaţi, a subliniat acelaşi reprezentant al talibanilor. „Experţi afgani”, cum ar fi inginerii, sunt extraşi din ţară de americani şi aliaţii lor şi „le cerem să înceteze asta”, a indicat el, confirmând refuzul talibanilor de a accepta continuarea evacuărilor după data de 31 august anunţată de Washington pentru încheierea retragerii militare americane din Afganistan.

Căderea capitalei Kabul în mâinile talibanilor pe 15 august a precipitat mii de oameni la aeroportul Hamid Karzai, singura poartă de ieşire din Afganistan, de unde au fost evacuate peste 60.000 de persoane.

Purtătorul de cuvânt al talibanilor a mai declarat că aceştia nu doresc ca ambasadele străine la Kabul să-şi înceteze activitatea şi a promis că acestora le va fi asigurată securitatea.

Cât despre activitatea femeilor afgane angajate în administraţie, el a spus că ele vor putea lucra din nou de îndată ce securitatea le va fi asigurată.

În ceea ce priveşte situaţia din valea Panshir, unde a fost lansată o rezistenţă armată împotriva noului regim islamist instalat la Kabul, Zabihullah Mujahid a spus că talibanii încearcă soluţionarea situaţiei prin dialog.

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

X