Avertisment de la Moscova: „Suntem obligați să tratăm țările participante la summitul „Platforma Crimeea” drept atentat la integritatea teritorială a Rusiei”

Autor: , in Actualitate / Externe / Politic / 25 august, 2021, 10:21

Statele participante la summitul Platforma Crimeea organizat pe 23 august la Kiev sunt amenințate de Kremlin. „Vă avertizăm că considerăm participarea țărilor și organizațiilor internaționale la summitul „Platformei Crimeea” ca o încălcare a integrității teritoriale a Rusiei” – declarația aparține reprezentantei Ministerului de Externe rus, Maria Zaharova.

Într-un comentariu oficial despre evenimentul organizat la Kiev, Zaharova a spus: „Am atras atenția asupra evenimentului desfășurat la Kiev pe 23 august, numit „Summitul Platformei Crimeea”. Participanții la summit, în special țările NATO și unele organizații internaționale, au fost uniți de o iluzie comună conform căreia peninsula Crimeea ar trebui să facă parte din actualul stat ucrainean și că poate fi smulsă din Federația Rusă prin creșterea presiunii politice și economice asupra țării noastre”.

În acest context, Moscova a lansat un avertisment:

„Așa cum am avertizat, vom fi obligați să privim participarea țărilor, a organizațiilor internaționale și a reprezentanților acestora la „Platforma Crimeea” ca o încălcare a integrității teritoriale a Federației Ruse, care va avea în mod inevitabil o corespondență corespunzătoare efect asupra relațiilor noastre”, a subliniat Zaharova.

Reprezentanta oficială a Ministerului Afacerilor Externe al Rusiei, Maria Zaharova, a catalogat evenimentul de la Kiev drept „o acțiune politică orientată să promoveze o linie antirusească”.

„În același timp, suntem pe deplin deschiși la interacțiunea cu toți partenerii noștri internaționali pentru a debloca potențialul unic al Crimeei rusești. În acest scop, invităm prietenii străini în peninsulă să participe la platforme pentru cooperare economică, umanitară și culturală”, a conchis Zaharova.

Platforma Crimeea, summit desfășurat la Kiev în perioada 23-24 august, la care a participat și președinta Maia Sandu, este un eveniment la care au fost prezenți reprezentanți din 44 de state, desfășurat cu ocazia împlinirii a 30 de ani de independență de către țara vecină.

Vezi și: „Decizie iresponsabilă. Acest pas va avea un efect negativ”. PSRM critică participarea Maiei Sandu la Summitul de lansare a „Platformei Crimeea”

Într-un discurs susținut în cadrul summitului, Maia Sandu a declarat că se află la eveniment pentru a „reafirma suportul Republicii Moldova pentru integritatea teritorială a Ucrainei”.

„Crimeea e Ucraina și anexarea sa ilegală este o încălcare flagrantă a dreptului internațional. Moldova a fost și va continua să fie un partener încredere, pe care Ucraina poate miza. Susținem rezoluția 68/262 a Adunării Generale a Organizației Națiunilor Unite, privind integritatea teritorială a Ucrainei”, a declarat Maia Sandu.

Ea a precizat că „Republica Moldova este un stat devotat păcii și soluțiilor pașnice, diplomatice”.

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

X