Procesul educațional și situația COVID-19. CESP a municipiului Chișinău, scrisoare către autoritățile din sănătate: „Unele prevederi sunt interpretative”

Autor: , in COVID-19 / Social / 25 august, 2021, 17:50

Membrii Comisiei Extraordinare de Sănătate Publică a Municipiului Chișinău (CESP) au adresat o scrisoare către autoritățile din Sănătate pentru a cere mai multe explicații, ghidarea și clarificarea mecanismului de aplicare în practică a unui punct din ultima decizie a CNESP care se referă la procesul educațional, începând cu 1 septembrie.

În contextul începerii noului an de studii la 1 septembrie 2021, cu prezența fizică, CESP Chișinău a precizat că se aplică Instrucțiunea privind măsurile de organizare a activității instituțiilor de învățământ primar, gimnazial, liceal, profesional tehnic și superior (publice și private) pentru anul de învățământ 2021-2022, în condiții de siguranță epidemiologică, pentru prevenirea îmbolnăvirilor cu virusul SARS-CoV-2.

Cu referire la prevederile pct. 6 din Hotărârea CNESP nr.60 din 23.08.2021, primarul general, Ion Ceban, a declarat că sunt interpretative, astfel există riscul ca o parte din personalul didactic să plece din sistemul educațional.

„Cea mai mare confuzie e cum procedăm cu angajații instituțiilor educaționale, profesorii din școli, personalul auxiliar care nu s-a vaccinat și în continuare nu pot face acest lucru din cauza contraindicațiilor medicilor sau cu cei ce nu doresc să se vaccineze din diverse motive cum ar fi cele confesionale”, a menționat edilul Capitalei.

În viziunea membrilor CESP Chișinău necesită referințe suplimentare următoarele aspecte:

1. În mun. Chișinău, în rândul cadrelor didactice și personalului auxiliar din instituțiile de învățământ primar, gimnazial și liceal, acoperirea vaccinală în prezent este de peste 73%, procesul de inunizare a cadrelor didactice a început la 01 aprilie în municipiu.

2. Cu referință la recomadările Organizației Mondiale a Sănătății și altor instituții internaționale de competență, pentru consolidarea răspunsului și asigurării imunității colective, este recomandată o rată vaccinală de minimum 70%.

3. Cu regret, în contextul unor aspecte de vacum legislativ în domeniu apare riscul blocării procesului educațional sau apariției unor rapoarte juridice în instanțe.

4. În mun. Chișinău instituțiile medico-sanitare publice nu prestează servicii de testare la COVID-19 contra cost – asemenea servicii sunt posibile doar la laboratoarele private. Unde, la care instituții medicale, se vor putea testa cadrele didactice (cu riscul de interpretări publice de favorizare a prestatorilor privați).

5. Testarea cu teste rapide de diagnostic AgSars-CoV-2 la COVID-19 demonstrează în practică o marjă extinsă de rezultate fals-pozitive sau fals-negative, acestea în unele cazuri ajungând la erori diagnostice de peste 30%. Care sunt recomandările pentru utilizarea acestor teste, în scopul evitării focarelor de noi infecții în instituțiile de învățământ?

6. Testarea cadrelor didactice o dată la 14 zile, de asemenea este interpretativă și necredibilă din punct de vedere epidemiologic pentru aplicare pentru cadrele didactice. Chiar medicii, membri ai CESP Chișinău, au solicitat raționamentul epidemiologic în acest context.

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

X