(DOC) Salariile funcționarilor și demnitarilor de rang înalt ar putea fi prezentate anual pe site-ul Ministerului Finanțelor

Autor: , in Actualitate / Economic / Politic / 26 august, 2021, 14:52

Deputații Partidului Acțiune și Solidaritate (PAS), Dumitru Alaiba și Radu Marian, propun ca salariile funcționarilor și demnitarilor de rang înalt să fie prezentate anual pe site-ul Ministerului Finanțelor. Astfel, un proiect de lege în acest sens a fost înregistrat la Parlament joi, 26 august.

Potrivit autorilor, scopul proiectului de lege este asigurarea unei transparențe în domeniul finanțelor publice, lucru care va contribui la creșterea încrederii cetățenilor în instituțiile statului.

„După cum au demonstrat mai multe cazuri publice, informația cu privire la salarizarea funcționarilor și demnitarilor este de interes public maxim. Pentru a satisface acest interes al societății, această informație trebuie să fie publicată”, au argumentat autorii proiectului de lege.

Astfel, potrivit proiectului, Ministerul Finanțelor, pâna la data de 1 mai a fiecărui an, va publica pe pagina web cuantumul salariilor de bază pentru anul curent al persoanelor cu funcții de demnitate publică, a personalului din cabinetului cu funcții de demnitate publică, a funcționarilor publici de conducere de nivel superior și a conducătorilor și adjuncților conducătorilor instituțiilor publice din subordinea Guvernului.

De asemenea, Ministerul Finanțelor, până pe data de 1 mai a fiecărui an, va publica pe pagina sa web suma totală a remunerării (salarii, indemnizații, compensații, etc) încasate în anul anterior de persoanele cu funcții de demnitate publică. Funcționarii publici de conducere de nivel superior și a conducătorilor ți adjuncților conducătorilor instituțiilor publice din subordinea Guvernului.

Deputații PAS au precizat că, această practică există deja în Estonia, dar și în alte țări, unde legiuitorii au căzut de acord asupra faptului că salariile demnitarilor și funcționarilor de rang înalt, dar și a consilierilor, sunt și trebuie să fie o chestiune de interes public.

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

X