Momentul în care talibanii se plimbă cu un elicopter Black Hawk pe pista aeroportului din Kandahar (VIDEO)

Autor: , in Externe / 27 august, 2021, 14:59

O nouă înregistrare video apărută în mediul online arată un elicopter american care rulează pe pista aeroportului din Kandahar, fără a se ridica în aer, cu niște talibani aflați la comenzi. În alte imagini se pot vedea cel puțin două astfel de elicoptere, din care un astfel de aparat, aflat în hangar și care încă mai are însemnele armatei afgane, este inspectat de un taliban, scrie publicația The Drive, citată de Digi24.

Conform unui raport al Inspectoratului General Special pentru Reconstrucția Afganistanului (SIGAR), fosta armată afgană dispunea, la data de 30 iunie 2021, de 45 de elicoptere Black Hawk, din care 33 erau operaționale în acel moment.

Pe lângă depozitele mari de arme și vehicule ale armatei afgane, talibanii ar fi capturat cel puțin 100 de elicoptere Mi-17 Hip, un elicopter de transport fabricat în Rusia. Aparatele au fost achiziționate de SUA pentru forțele armate afgane, deoarece erau relativ mai ieftine și mai ușor de pilotat decât elicopterele UH-60 Black Hawk, fabricate în SUA.

Publicația de specialitate The Drive notează că, cel puțin în cazul flotei de elicoptere Black Hawk, lipsa pieselor de schimb, a mecanicilor și specialiștilor în mentenanță face extrem de puțin probabilă operaționalizarea acestor aparate.

Conform SIGAR, 83 de miliarde de dolari au fost cheltuiți în total pentru reconstrucția, instruirea și modernizarea armatei afgane. Din această sumă, 18 miliarde au fost cheltuiți, din 2005 și până în prezent, strict pentru achiziția de armament și „echipamente militare”. Conform Wall Street Journal, în perioada 2003-2016, SUA a acordat armatei și poliției afgane peste 600.000 de arme ușoare pentru infanterie, 76.000 de vehicule și 208 de aparate de zbor (elicoptere, avioane, drone).

Raportul SIGAR precizează, de asemenea, că, dacă în lunile mai și aprilie 2021, aparatele Black Hawk folosite de armata afgană erau operaționale în proporție de 77%, acest procent a scăzut la 33% în iunie.

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Comentarii


Faci un comentariu sau dai un răspuns?


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

X