Ce se întâmplă în organismul tău când renunți la fumat? Primele efecte se văd în doar câteva ore
Să renunți la fumat poate fi o adevărată provocare, însă persoanele care au acest viciu trebuie să aibă un plan bine stabilit și trebuie să-și dorească foarte mult, ca să reușească. Iar primele beneficii ale renunțatului la tutun se văd la doar o oră de când ai fumat ultima oară.
Astfel, cu cât renunți mai repede la fumat, cu atât mai repede vei reduce riscul de a te confrunta cu boli grave, precum cancer, boli de inimă ori de plămâni și altele, care sunt cauzate de tutun.
Potrivit Medical News Today, citat de digi-world.tv, la doar 20 de minute de când ai renunțat să fumezi, tensiunea arterială revine la limite normale, iar circulația sângelui începe să se îmbunățească.
Țigările conțin numeroase toxine, între care monoxid de carbon, care poate fi fatal în doze mari și care împiedică oxigenul să ajungă în plămâni și în sânge. Astfel, la 12 ore de când ai renunțat la fumat, organismul va elimina excesul de monoxid de carbon, iar nivelul de oxigen din organism va crește. De asemenea, vei dormi mai bine, întrucât fumătorii prezintă un risc de patru ori mai mare de a dezvolta tulburări de somn, spre deosebire de nefumători.
La o zi de când ai renunțat la țigări, riscul de a dezvolta un atac de inimă va începe să scadă. De asemenea, nivelul de colesterol din sânge se va regla, iar exercițiile fizice nu ți se vor mai părea o corvoadă, întrucât nivelul de oxigen din organism va fi mai ridicat, ceea ce va ușura capacitatea ta de a face sport.
De ce nu trebuie să speli carnea de pui înainte de a o găti. Obiceiul banal îți poate afecta sănătatea
Fumatul afectează terminațiile nervoase responsabile de simțurile mirosului și ale gustului, astfel că după ce ai renunțat la țigări vei observa că acestea vor fi mai „ascuțite”.
Dacă reziști să stai departe de țigări o lună de zile vei descoperi că plămânii tăi vor funcționa mai bine, nu vei mai tuși și nu vei mai avea probleme cu respirația. De asemenea, circulația sângelui va fi îmbunătăți.
Comentarii