„Nu vor putea fi folosite de nimeni”. Armata americană a distrus avioane şi blindate înainte de a părăsi Kabulul

Autor: , in Externe / 31 august, 2021, 14:43

Armata americană a făcut inutilizabile avioane, vehicule blindate şi un sistem de apărare antirachetă înainte de a părăsi aeroportul din Kabul în cursul nopţii de luni spre marţi, a declarat șeful comandamentului central al armatei americane, generalul Kenneth McKenzie.

Kenneth McKenzie a declarat presei că soldaţii americani au „demilitarizat”, adică au scos din uz, 73 de avioane înainte de a încheia podul aerian de două săptămâni pentru a evacua civilii fugind din calea regimului taliban.

„Aceste aparate nu vor mai zbura niciodată. Nu vor putea fi folosite de nimeni. Majoritatea oricum erau deja în scoase din uz. Dar este sigur că nu vor mai putea zbura niciodată”, a subliniat generalul McKenzie, scrie Agerpres, care citează AFP.

Pentagonul, care a desfăşurat 6.000 de soldaţi pentru a ocupa, securiza şi a face să funcţioneze aeroportul din Kabul începând cu 14 august, a mai lăsat la faţa locului 70 de vehicule blindate MRAP rezistente la mine – la un cost de 1 milion de dolari bucata – şi 27 de autovehicule uşoare Humvee. Toate au fost scoase din uz. Autovehiculele „nu vor fi niciodată folosite de nimeni”, a dat asigurări generalul McKenzie.

De asemenea, armata americană a lăsat pe teren sistemul său de apărare antirachetă C-RAM care a oprit luni cinci tiruri de rachete ale grupării Stat Islamic împotriva aeroportului.

„Am ales să lăsăm aceste sisteme în funcţiune până în ultimul minut. Este o procedură complexă şi îndelungată de a demonta aceste sisteme. Aşa că le demilitarizăm astfel încât să nu mai fie folosite niciodată”, chiar înainte de decolarea ultimului avion, a indicat generalul McKenzie.

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

X