Prezentator TV, condamnat după ce a invitat la emisiune un violator care să facă o demonstrație a faptei sale

Autor: , in Externe / 2 septembrie, 2021, 17:44

Un prezentator de televiziune cunoscut din Coasta de Fildeș a fost condamnat la 12 luni de închisoare cu suspendare pentru promovarea violului în timpul unei transmisiuni live. Yves de M’Bella a invitat un fost violator ca să demonstreze pe un manechin cum a procedat, relatează BBC, citat de Digi24.

Scenele au provocat o indignare generală, iar M’Bella a fost suspendat de la TV și radio.

Ministrul afacerilor femeii, Nassénéba Touré, a declarat că emisiunea care a fost difuzată luni a subminat eforturile de eradicare a violului.

Pe lângă condamnarea cu suspendare, instanța l-a amendat pe prezentator cu suma de 3.600 de dolari și i-a interzis să părăsească orașul de domiciliu, Abidjan.

Invitatul lui, Kader Traoré, a fost condamnat la doi ani de închisoare și amendat cu 900 de dolari, tot pentru promovarea violului. Însă el a declarat în instanță că fusese condamnat pentru furt, nu pentru viol.

Emisiunea, difuzată în prim-time pe un canal de televiziune privat, ar fi trebuit să condamne agresiunile sexuale. Dar M’Bella părea foarte amuzat și făcea glume, în timp ce îl ajuta pe Traoré să așeze manechinul pe podea. Ulterior, invitatul a fost pus să le ofere femeilor sfaturi despre cum ar putea să scape de un potențial violator.

50.000 de oameni au semnat o petiție online prin care s-a cerut pedepsirea prezentatorului. Bénédicte Joan Ouamba, fostă victimă, a spus că i-a fost foarte greu să privească imaginile. Iar una dintre cele mai cunoscute sportive din Coasta de Fildeș, atleta Marie Josée Ta Lou, a scris pe Twitter: „Te-ai gândit măcar un pic la toate femeile care au fost violate?”

Hannane Ferdjani, colegă cu Yves de M’Bella, a scris pe Twitter că este revoltată și se întreabă de ce nimeni din platou nu a făcut nimic pentru a opri transmisia.

Oamenii sunt indignați că M’Bella nu a primit o pedeapsă mai aspră, inclusiv închisoare executare, pentru că a banalizat violul și l-a prezentat ca pe distracție.

De cele mai multe ori, cazurile de viol în țară nu sunt reclamate de victimele care se tem de stigmatizare. În unele cazuri, ele sunt descurajate să depună plângeri pentru că ar fi greu de dovedit în instanță, spune Lalla Sy, corespondent BBC în Coasta de Fildeș.

Postul TV și-a cerut scuze pentru difuzarea emisiunii.

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

X