CESP Chișinău: Primăria va aloca bani pentru testarea pedagogilor. Echipe de medici vor merge prin școli pentru a le oferi posibilitatea profesorilor să se vaccineze la locul de muncă

Autor: , in Actualitate / COVID-19 / Social / 3 septembrie, 2021, 16:37

Membrii Comisiei extraordinare de sănătate publică a municipiului Chișinău (CESPC) s-au întrunit în ședință online vineri, 3 septembrie, unde a fost prezentată situația actuală privind evoluția situației pandemice prin infecția COVID-19 pe teritoriul Capitalei și a suburbiilor. De asemenea, s-a decis ca mai multe echipe de medici să meargă prin instituțiile educaționale pentru a comunica cu profesorii și personalul auxiliar și pentru a le oferi posibilitatea să se vaccineze la locul de muncă.

Potrivit reprezentanților Centrului de Sănătate Publică a municipiului Chișinău, situația pandemică prin COVID-19 se agravează, iar incindența îmbolnăvirilor încadrează capitala în cod roșu de alertă epidemică.

Șeful interimar al Direcției generale asistență socială și sănătate, Boris Gîlcă, secretarul CESPC, a ținut să precizeze că departamentul COVID-19 Chișinău de la CIE „MOLDEXPO”, aflat în gestiunea SCM „Sfânta Treime”, face față deocamdată numărului sporit de internări, iar Primăria este gata pentru activarea și a altor spitale municipale.

Totodată, Comisia a abordat și problema privind testarea angajaților nevaccinați din cadrul instituțiilor de învățământ, fiind stabilit că echipe de medici vor merge în școli, în vederea comunicării cu profesorii și cu personalul nondidactic, precum și pentru a le oferi posibilitatea să se vaccineze chiar la locul de muncă.

Potrivit darelor oficiale, în prezent, 80% din cadrele didactice din instituțiile educaționale din municipiu sunt imunizate.

La prima etapă, Primăria Chișinău anunță că va aloca surse financiare pentru testarea, la necesitate, a pedagogilor. De asemenea, a fost discutată posibilitatea beneficierii de donații de teste rapide antigen, din ajutoarele oferite de Guvernul României, de parteneri sau de agenți economici.

În context, primarul Ion Ceban a precizat că, conform prevederilor Codului Muncii, nu există temei legal pentru sancționarea într-o formă sau alta a angajaților care nu se vaccinează sau nu prezintă un test negativ.

Ion Ceban a solicitat o întrevedere repetată cu reprezentanții Ministerului Sănătății, în perioada următoare, pentru a coordona subiectele de gestionare a situației pandemice.

În data de 2 septembrie, în municipiul Chișinău au fost înregistrate 175 de cazuri noi de infectare cu SARS CoV-2, ceea ce reprezintă cel mai mare număr de îmbolnăviri din acest sezon.

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Comentarii


Faci un comentariu sau dai un răspuns?


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *