Dodon, deranjat că R. Moldova nu va trimite observatori pentru alegerile din Rusia: Guvernarea vrea să pericliteze relațiile cu Moscova (DOC)

Autor: , in Politic / 6 septembrie, 2021, 20:45

Liderul PSRM, Igor Dodon, și-a exprimat „sincer regretul” că Parlamentul Republicii Moldova de legislatură nouă, sub conducerea lui Igor Grosu, a refuzat să trimită observatori pentru alegerile din Duma de Stat a Adunării Federale a Federației Ruse, care vor avea loc în perioada 17-19 septembrie a acestui an.

Potrivit unui comunicat al PSRM, invitația către Parlamentul R. Moldova a fost trimisă prin intermediul Adunării Interparlamentare a statelor membre CSI pe 11 august, dar pe 20 august Secretariatul Legislativului RM, la indicația lui Grosu, a anunțat refuzul motivat „prin programul încărcat al instituției”.

„Nu este clar despre ce fel de „agendă încărcată” vorbim și de ce conducerea Parlamentului a găsit timp să meargâ în România la începutul lunii septembrie într-un format mare, în frunte cu speakerul Igor Grosu”, se arată în comunicatul formațiunii.

Igor Dodon, care este șef al grupului de prietenie al Parlamentului R. Moldova cu Adunarea Federală a Federației Ruse, consideră că „argumentul” este inventat, iar noua conducere a R. Moldova, care este reprezentată de partidul Maiei Sandu, „încearcă să pericliteze relațiile bilaterale cu partenerul nostru strategic – Federația Rusă”.

„Trebuie reamintit că în anii precedenți, Republica Moldova a trimis observatori la alegerile prezidențiale și parlamentare din Rusia, iar colegii ruși au făcut același lucru, ceea ce a fost în interesul nostru și în conformitate cu spiritul constructiv al agendei bilaterală moldo-rusă.

Mai mult, pe 19 noiembrie va fi marcată cea de-a 20-a aniversare a semnării Tratatului de prietenie și cooperare între Federația Rusă și Republica Moldova, iar demersul actual al președintelui Parlamentului Republicii Moldova contrazice complet acest document important din punct de vedere al relațiilor bilaterale”, se mai arată în comunicat.

Igor Dodon a solicitat conducerii Parlamentului să își schimbe decizia și să delege deputați, mai ales că partea moldovenească nu suportă niciun cost financiar – acestea sunt acoperite în totalitate de gazdă. Mai mult, el „a îndemnat insistent noua guvernare în continuare să examineze importanța unui parteneriat strategic cu Rusia, de care beneficiază în primul rând poporul Moldovei”.

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Comentarii


Faci un comentariu sau dai un răspuns?


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *