Gavrilița: Toate persoanele care au un stagiu complet de muncă, de la 1 octombrie, vor primi o pensie de minim 2.000 de lei

Autor: , in Actualitate / Economic / Social / 6 septembrie, 2021, 15:36

Prim-ministra Natalia Gavrilița a anunțat luni, 6 septembrie, în cadrul unei conferințe de presă, că toate persoanele care au un stagiu complet de muncă, de la 1 octombrie, vor primi o pensie de minim 2.000 de lei, menționând că „e cea mai mare creștere de pensii din istoria Republicii Moldova”.

„Începând cu 1 octombrie 2021, 183.000 de pensionari cu stagiu complet de cotizare, care primeau sub 2.000 de lei, vor primi o pensie minimă de 2.000 de lei lunar. În prezent, pensia minimă este de 1.188 lei. În medie, cu 366 de lei va crește pensia pentru persoanele cu stagiul complet de cotizare și care au avut până în prezent o pensie mai mică de 2.000 de lei. Totodată, 125.000 de persoane cu un stagiu incomplet de cotizare vor beneficia de o creștere a pensiei în medie cu 398 de lei. Alocațiile pentru 84.000 de beneficiari de alocații sociale, mărimea cărora depinde de valoarea pensiei minime vor crește, în medie cu 450 de lei”, a anunțat Gavrilița.

De asemenea, de la 1 octombrie 2021, toți pensionarii ar urma să beneficieze de o indexare cu 3,86% a pensiilor, potrivit anunțului prim-ministrei.

„Toți pensionarii vor beneficia de majorări semnificative, atât cei cu stagiul incomplet, cât și cei cu stagiul deplin. Costurile acestei majorări sunt acoperite de acumulările bugetare din acest an, care au crescut. Sunt resursele interne ale statului care vor fi prioritizate în așa fel încât să acopere cheltuielile pentru creșterea semnificativă a pensiilor. Sunt sigură că veștile bune pentru pensionari vor continua”, a declarat prim-ministra Natalia Gavrilița.

Ministrul Muncii și Protecției Sociale, Marcel Spatari, a spus: „Noile modificări prevăd sprijin pentru pensionarii vulnerabili, cu cele mai mici pensii. 428.000 de oameni vor beneficia de aceste creșteri”.

Deputatul Dan Perciun, care este și președintele Comisiei protecție socială, sănătate și familie, a menționat: „Este un rezultat important, care va contribui la creșterea bunăstării populației. Din păcate, în țara noastră cei mai vulnerabili sunt persoanele cu dizabilități și pensionarii. Credem că asemenea măsuri sunt necesare și trebuie continuate. Vor urma și alte noutăți bune pentru pensionari. Am făcut mai multe angajamente, care vor fi onorate. Vreau să sper că aceste măsuri vor fi adoptate în Parlamentul Republicii Moldova cu voturile tuturor deputaților”.

În această săptămână urmează să fie adoptate hotărârile de Guvern și proiectele de lege care susțin această majorare de pensii.

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Comentarii


Faci un comentariu sau dai un răspuns?


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *