În Chișinău va fi construit un muzeu în memoria poetului Grigore Vieru. A fost prezentată schița

Autor: , in Social / 7 septembrie, 2021, 16:48

Primarul Capitalei, Ion Ceban, a publicat schița de proiect privind construcția muzeului „Grigore Vieru”. În muzeu vor fi expuse lucrurile poetului, va fi reprodus cabinetul de lucru al poetului și salonul pentru oaspeți.

„Totodată, în incinta muzeului, ne propunem construirea unei săli de expoziții, care va găzdui evenimente culturale. Schița de proiect privind restaurarea muzeului, urmează a fi supusă dezbaterilor publice, pentru consultarea opiniei societății civile și a experților referitor la conceptul elaborat”, a anunțat Ceban.

Ceban a anunțat că proiectul urmează a fi implementat cu sprijinul oferit de partenerii din România, dar în acest sens sunt mai multe discuții.

„Clădirea muzeului este amplasată la intersecția străzilor Alexei Mateevici și Mihai Eminescu și este un monument de arhitectură de însemnătate locală, introdus în 1995 în Registrul monumentelor de istorie și cultură a municipiului Chișinău. Vrem ca asemenea instituții să nu-și piardă din farmecul istoric”, a conchis primarul Capitalei.

Grigore Vieru s-a născut în data de 14 februarie 193. Pe 16 ianuarie 2009, poetul a suferit un grav accident de circulație și a fost internat la Spitalul de Urgență din Chișinău. Acesta s-a aflat într-o stare critică cu politraumatism, traumatism cranio-cerebral închis, contuzie cerebrală, traumatism toracic închis, contuzia cordului și a plămânilor și contuzia organelor abdominale, având șanse minime de supraviețuire. Accidentul rutier a avut loc în noaptea de 15 spre 16 ianuarie, ora 01:30 pe traseul R-3 Chișinău–Hîncești–Cimișlia–Basarabeasca. La volanul autoturismului se afla Gheorghe Munteanu, artist emerit al Republicii Moldova și director adjunct al Ansamblului de dansuri populare „Joc” din Chișinău, aflat într-o stare mai ușoară.

A încetat din viață în data de 18 ianuarie a aceluiași an, la exact două zile după accident în Spitalul de Urgență din Chișinău, în urma unui stop cardiac din care nu a mai putut fi resuscitat.

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Comentarii


Faci un comentariu sau dai un răspuns?


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *