COVID-19: Încă un stat european va propune a treia doză de vaccin anti-COVID-19 persoanelor imunodeprimate

Autor: , in COVID-19 / Externe / 8 septembrie, 2021, 11:06

Spania va propune administrarea unei doze suplimentare de vaccin anti-COVID-19 anumitor persoane imunodeprimate, dar a respins, pentru moment, generalizarea unei astfel de măsuri la nivelul întregii populaţii, au anunţat marţi autorităţile sanitare din această ţară, relatează AFP și Agerpres.

Sunt vizate „anumite persoane aflate în situaţie de imunosupresie gravă, pentru care există un risc sporit de reacţie imunitară neadaptată la doza convenţională de vaccin”, a explicat Ministerul spaniol al Sănătăţii.

Este vorba, în special, despre persoane care au beneficiat de un transplant şi despre persoane care primesc tratamente împotriva sclerozei în plăci, bazate pe anticorpi monoclonali anti-CD20, care par să anuleze protecţia oferită de vaccinuri împotriva COVID-19.

În schimb, autorităţile spaniole nu au în vedere, pentru moment, să propună o doză suplimentară de vaccin anti-COVID-19 pentru majoritatea populaţiei naţionale.

„Nu dispunem la ora actuală de date solide care să permită recomandarea administrării unei doze de supra-rapel pentru populaţia generală”, se afirmă în comunicatul publicat de Ministerul Sănătăţii din Spania.

Aceste vaccinuri, „de preferinţă de tip ARN mesager”, vor fi administrate la cel puţin 28 de zile după ultima injecţie sau la şase luni după încheierea tratamentului cu anticorpi anti-CD20, precizează acelaşi document.

Cu 77,7% din populaţia naţională deja vaccinată, Spania este una dintre campioanele imunizării anti-COVID-19 în Europa.

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Comentarii


Faci un comentariu sau dai un răspuns?


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *