„Regret și îngrijorare”. Declarația câtorva ONG-uri de media în urma anunțului făcut de Natalia Morari

Autor: , in Cultură/Media / 8 septembrie, 2021, 18:27

Trei organizații neguvernamentale de media î„și exprimă regretul și îngrijorarea în urma declarației făcute de jurnalista TV8 Natalia Morari care a recunoscut o relație personală cu omul de afaceri Veaceslav Platon, condamnat anterior la 18 ani de închisoare în dosarul fraudelor bancare, iar ulterior achitat în urma rejudecării dosarului”.

Centrul pentru Jurnalism Independent, Asociația Presei Electronice și Asociația Media Guard precizează că, în prezent, Veaceslav Platon se află în căutare internațională în vederea reținerii, fiind acuzat de „corupere activă” și „escrocherie”.

„Considerăm că relația Nataliei Morari cu Veaceslav Platon ar putea submina încrederea consumatorilor de media într-o presă liberă și independentă.

Regretăm declarația întârziată a Nataliei Morari. Gestul ei ar putea afecta imaginea TV8 drept o instituție media integră și independentă din punct de vedere a politicii editoriale”, reacționează ONG-urile.

„Organizațiile neguvernamentale de media amintesc, prin prisma Codului deontologic al jurnalistului din Republica Moldova, că integritatea morală este una dintre rigorile profesionale „esențiale pentru jurnalist și pentru jurnalism”. Totodată, „jurnalistul nu acceptă (…) avantaje (…) a căror acceptare i-ar compromite independența și autoritatea în fața publicului și ar afecta încrederea în jurnaliști, în general”.

Reamintim că jurnaliștii care au ales să practice această meserie, și-au asumat o mare responsabilitate în fața audienței lor și a instituției media pe care o reprezintă, informând publicul corect și echidistant. Potrivit Codului deontologic, jurnaliștii și instituțiile de presă trebuie să realizeze faptul că „încrederea societății față de jurnaliști este o valoare supremă a profesiei”.

Astfel, îndemnăm jurnaliștii din Republica Moldova să se ghideze în activitatea lor de principiile unui jurnalism corect și echidistant, să fie un exemplu de corectitudine și să promoveze prin activitatea lor principiul transparenței, să evite conflictele de interes și alte acțiuni care ar putea prejudicia imaginea și credibilitatea meseriei”, se arată în declarația organizațiilor.

Vezi și: Natalia Morari se retrage din TV: Tatăl lui Rem este Veaceslav Platon

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

X