Conducerea și membrii Comisiei Naționale a Pieței Financiare au fost demiși

Autor: , in Actualitate / Politic / Social / 9 septembrie, 2021, 16:38

După aproape trei ore de audieri și dezbateri, Parlamentul a adoptat cu 54 de voturi hotărârea privind revocarea membrilor Consiliului de administrație al Comisiei Naționale a Pieței Financiare: președintelui Valeriu Chițan, vicepreședinților Nina Dosca și Iurie Filip, membrului Viorel Miron.

Hotărârea a fost adoptată în temeiul Legii privind Comisia Naţională a Pieţei Financiare, potrivit căruia calitatea de membru al Consiliului de administraţie încetează, inclusiv, în caz de revocare de către Parlament, la propunerea preşedintelui Parlamentului.

Hotărârea intră în vigoare la data adoptării.

Comisia Naţională a Pieţei Financiare este autoritate publică autonomă, responsabilă faţă de Parlament, care autorizează şi reglementează activitatea participanţilor pe piaţa financiară nebancară, precum şi supraveghează respectarea legislaţiei de către ei. Comisia Naţională a Pieţei Financiare este independentă în exercitarea funcţiilor sale.

Tot astăzi, deputații au votat un proiect prin care se instituie noi mecanisme de control și de sancționare a conducătorilor unor autorități publice aflate sub control parlamentar.

Proiectul vizează Comisia Națională a Pieței Financiare, Consiliul Concurenței, Agenția Națională pentru Soluționarea Contestațiilor, Consiliul Audiovizualului, Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică.

Principalele prevederi țin de instituirea mecanismului de control și de sancționare a conducătorilor acestora în caz de executare necorespunzătoare a atribuțiilor delegate conform legislației sau exercitării activității defectuoase, inclusiv prin revocarea din funcție.

Autorii inițiativei menționează că acordarea dreptului Parlamentului de a revoca din funcție membrii autorităților publice autonome urmare a audierii rapoartelor anuale de activitate vine să responsabilizeze organele de conducere ale acestor autorități în fața Legislativului.

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Comentarii


Faci un comentariu sau dai un răspuns?


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *