„E, prieteni, asta e despre „șantajul SIS-ului”. Alexandru Cozer dă cărțile pe față despre scandalul Platon-Morari și TV8

Autor: , in Cultură/Media / Populare / 11 septembrie, 2021, 12:32

Jurnalistul Alexandru Cozer susține că așa-zisul șantaj al jurnalistei Natalia Morari din partea uneor responsabili de la Serviciul de Informații și Securitate (SIS) este o invenție. Opinia vine după ce prezentatoarea și co-fondatoarea postului de televiziune TV8 a anunțat că tatăl copilului său este controversatul om de afaceri Veaceslav Platon, menționând că face acest anunț pentru că este șantajată de către SIS, instituție care a respins acuzațiile.

„De relația Platon-Morari, inclusiv că tatăl copilului ei ar fi acest individ, se discută de luni bune”

„Toată lumea, inclusiv cei de la TV8, trebuie să trateze aceste rânduri ca un pe semnal de alarmă despre ce se întâmplă în breasla noastră și poate un punct de start din care să încercăm să fim mai sinceri în primul rând cu noi.

Pornesc de la a spune că probleme sunt în toate instituțiile media. Desigur, în cele în care am activat sau activez și eu. Dar dacă vom insista să le acoperim, vom face doar mai mult rău. Dacă le vom scoate la iveală și vom lupta cu ele, atunci chiar dacă există riscul să avem noi de suferit, măcar vom fi sinceri cu noi, dar mult mai important – cu urmăritorii. Fără de care noi am fi nimeni.
Haideți să începem.

De relația Platon-Morari, inclusiv că tatăl copilului ei ar fi acest individ, se discută de luni bune la Chișinău. Și în breasla jurnaliștilor, și în cea a politicienilor și peste tot. Acum să nu sară moraliștii să spună că uite – au știut dar au tăcut. Pentru a vorbi public de așa ceva e nevoie de probe. Care nu existau”, a scris Cozer pe contul său de Facebook.

Potrivit lui, în interiorul TV8 despre asta se vorbea tot de luni bune.

„E, prieteni, asta e despre „șantajul SIS-ului”

„Apoi să ne întoarcem la 28 iulie 2021. Platon tocmai evadase din Moldova și publică o poză pe pagina sa de Facebook cu un copil. Poza stă câteva minute, dar foarte rapid o publicație cvasi-anonimă, care-i aparține unui „consultant politic” care i-a consiliat pe toți cei ce luptau cu Maia Sandu, face știre titrând că „copilul seamănă izbitor cu al Nataliei Morari”. Oameni buni, haideți să fim serioși: luați 10 copii la vârsta de 4 luni de zile, scoateți-le orice semn distinctiv și aduceți mama unuia dintre ei să-l aleagă pe al său. Și ea ar avea câteva clipe de ezitare, darămite „reporterul lui pește” care a văzut o dată o poză cu bebelușul pe undeva.

Imediat, „știrea” e preluată de Unimedia. Portalul despre care bine se știe că i-a favorizat pe socialiști, iar Platon a apărut acolo cu „interviuri” mult mai des și decât la TV8 de când a ieșit din pușcărie.

Dar ca tacâmul să fie complet și să fie spulberat orice dubiu, Platon mai bagă o postare în care chipurile își cere scuze de la Natalia Morari și confirmă astfel că bebelușul din poză e copilul ei.

Îl crede cineva atât de idiot pe Slava încât să posteze „din greșeală” o poză, iar apoi să mai și confirme că acolo era copilul Nataliei Morari?

E, prieteni, asta e despre „șantajul SIS-ului”, a mai scris jurnalistul.

„Cei care gestionează TV8 au știut foarte bine”

„26 ianuarie 2021. O reporteră de la TV8 face o știre excelentă, după ce îl susprinde pe Platon în vizită nocturnă la Procuratura Generală. Toate sursele spun că s-a întreținut preț de aproape 2 ore cu Stoianoglo.

Ei, ce se întâmplă cu reportera? Chiar în timpul buletinului de știri, este sunată de Platon, amenințată și intimidată în ultimul hal. E făcută „omul lui Plahotniuc” și i se transmite că el va „vorbi cu conducerea instituției” despre felul în care lucrează ea”, a adăugat moderatorul TV, menționând că a vorbit public despre acest caz în emisiunea Secretele Puterii din 27 ianuarie: „Înregistrarea este și poate fi ridicată de oricine”.

„Peste câteva săptămâni, reportera se întâlnește cu Platon pe culoarele unei judecătorii și încearcă să-i adreseze câteva întrebări. În schimb, Slava o atacă, amenință și umilește în ultimul hal, chiar sub privirile mai multor reporteri. Îmi spunea un alt coleg care asista la tirada lui Slava că îi venea să-i dea un pumn în bot mizerabilului pentru felul în care a tratat acea fată.

Cei care gestionează TV8 au știut foarte bine despre aceste istorii condamnabile. S-a intervenit în vreun fel? Public nu”, afirmă Cozer.

„Tatăl copilului” și-a permis astfel de ieșiri”

„Acum puneți-vă în locul reporterei care-și făcea treaba profesionist în ce-l viza pe Platon. După ce a fost tratată în acest hal de acest criminal sociopat, cam cât din curajul și elanul său a fost tăiat, mai ales că nu a primit susținere de nicăieri?

Și mai ales că Platon, din postura de „tatăl copilului”, și-a permis astfel de ieșiri și cu alți angajați de acolo”, susține jurnalistul.

„Ce se întâmplă acum cu TV8 e mai degrabă un fel de răzbunare psihotică a lui Slava”

„Eu știu câte probleme am avut eu cu Platon, cum a telefonat pe la toți cei din conducerea Jurnalului, pe la colegi de-ai mei, încercând să mă discrediteze. La un moment dat le spunea la toți chiar că sunt homosexual, după ce n-a mers nimic altceva.

De aia, eu cred că ce se întâmplă acum cu TV8 e mai degrabă un fel de răzbunare psihotică a lui Slava, căruia i s-au permis mult prea multe o perioadă foarte lungă și când i s-a transmis că nu se mai poate, a început să atace dur.

Credeți că întâmplător în povestea asta a apărut și Viorel Morari, pe care Slava la un moment dat îl ridicase la așa rang că afirma că el o controlează și pe Maia Sandu, Litvinenco și mai tot PAS-ul?

Haideți să fim sinceri. Cu noi și cu urmăritorii noștri. Altfel ne vom face și mai mult rău”, a conchis acesta.

Amintim că Natalia Morari a anunțat o pauză profesională, iar emisiunea sa „Politica” a fost retrasă din grila de emisie de la TV8. Câteva ONG-uri de media s-au arătat îngrijorarea și regretul cu privire la anunțul jurnaliste, în condițiile în care acesta poate prejudicia grav imaginea postului de televiziune la care a activat, dar și a breslei jurnalistice în general.

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Comentarii


Faci un comentariu sau dai un răspuns?


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *