Analiză The Guardian: Emma Răducanu, câștigătoarea US Open, „o fată de miliarde”. Expert PR: „Acesta e începutul unei povești fabuloase”

Autor: , in Sport / 13 septembrie, 2021, 17:46

Noua senzație a tenisului feminin, Emma Răducanu, campioana de la US Open 2021, reprezintă în acest moment visul de aur al oricărui agent de marketing: este o tânără sportivă „nativă digital”, cu un număr deja impresionant de fani pe rețelele sociale și care, pe deasupra, vorbește și în mandarină, se arată într-o analiză The Guardian, citează Digi24.

Emma Răducanu este prima jucătoare din istoria tenisului care a câștigat un turneu de Grand Slam după ce a venit din calificări (unde a jucat trei meciuri eliminatorii înainte de a intra pe tabloul oficial al turneului). La începutul US Open, Răducanu avea o cotă de 400-1 la pariuri. Mai mult, ea a câștigat toate meciurile (inclusiv cele din calificări) fără să piardă nici măcar un set.

După câștigarea US Open, Emma Răducanu a câștigat un cec în valoare de 2,5 milioane de dolari.

„Acesta este începutul unei povești fabuloase”, a declarat Mark Borkowski pentru The Guardian, considerat un „guru” în domeniul relațiilor publice (PR).

„Este o fată de miliarde (de dolari), nu încape nicio îndoială aici. E exact ce trebuie. Nu doar că joacă un tenis extraordinar, dar mai avem background-ul său, etnia și spiritul ei liber”, a mai spus Mark Borkowski

Emma Răducanu a crescut la Londra, dar s-a născut în Canada dintr-un tată român și o mamă chinezoaică. Succesul de la Flushing Meadows vine la doar trei luni după ce tenismena a debutat în circuitul de tenis profesionist feminin WTA.

„Nimeni nu a reușit să facă așa ceva atât de repede și atât de bine”, a declarat fosta mare campioană a tenisului feminin, Martina Navratilova. „Nu am văzut în viața mea așa ceva, ăsta-i adevărul”, a adăugat Navratilova.

„Efectul Răducanu” și de ce experții în marketing văd în campioana de la US Open potențialul unei „fete de miliarde”

Din punct de vedere al marketingului, „timing”-ul este unul cât se poate de favorabil. Ascensiunea Emmei Răducanu vine odată cu nevoia găsirii de noi „eroi” în lumea tenisului, după „apusul zeilor” Roger Federer (40 de ani), Serena Williams (împlinește 40 de ani în această lună), Rafael Nadal (35 de ani) și chiar Novak Djokovici (34 de ani).

Presa britanică semnalează deja apariția unui „efect Răducanu”: tot mai multe fete tinere se înscriu la tenis (chiar dacă asociația britanică de tenis de câmp nu a putut confirma oficial acest lucru).

Un alt indicator al impresionanei popularități de care Răducanu se bucură în rândul tinerilor îl reprezintă creșterea uriașă a numărului de urmăritori de pe Instagram: 1,4 milioane de noi fani în mai puțin de două zile.

În acest moment, cea mai bine plătită jucătoare de tenis femnin este Naomi Osaka, potrivit publicației Forbes. Osaka a câștigat 60 de milioane de dolari în 2020, din care 55 de milioane au venit din peste 20 de contracte de sponsorizare cu mari companii precum Google, Levi’s, Nissan, Tag Heuer ori Louis Vuitton.

„În ultima săptămână a avut o rată a interacțiunilor pe Instagram de 38%, ceea ce e extraordinar”, a declarat Charlie Beall, expert în consultanță digitală. „Acest procent arată numărul de persoane care interacționează efectiv cu contul ei de Instagram, prin like-uri, distribuiri („shares”) ori vizionări ale conținutului, ceea ce arată cât de „angajată” sau „activă” („engagement”, termenul în engleză n.r.) este audiența pe care o ai. Ca să o spun direct: majoritatea brandurilor ar fi încântate și cu 1%”, a spus Beall.

Iar o asemenea rată a engagement-ului nu se datorează doar succesului lui Răducanu pe terenul de tenis. „Tinerii sunt interesați de persoane ori modele apropiate ca vârstă de ei. Emma este o fată de 18 ani, digitală nativ, care a crescut cu aplicațiile de mesagerie și platformele de social media”, a spus Beall. „Iar o rată mare a interacțiunilor în social media reprezintă aur curat pentru potențialii sponsori”.

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

X