„Ar putea avea efect exploziv în societate”. Socialiștii anunță despre posibile acțiuni masive de protest privind o lege care a fost criticată de experți

Autor: , in Actualitate / Social / 14 septembrie, 2021, 13:35

Membrii Partidului Socialiștilor din Republica Moldova (PSRM) susțin că ar putea urma acțiuni masive de protest. Într-o notă informativă emisă marți, 14 septembrie, socialiștii spun că „legea privind reducerea vârstei de pensionare ar putea avea efect exploziv în societate”.

„Partidul Socialiștilor din Republica Moldova se arată îngrijorat și condamnă intenția regimului de la guvernare de a majora din nou vârsta de pensionare. Cetățenii sunt stupefiați de politicile antisociale promovate de PAS. Avertizăm că intenția guvernării de a anula legea adoptată de PSRM privind reducerea vârstei de pensionare ar putea avea efect exploziv în societate”, se menționează în comunicatul emis de PSRM.

Socialiștii au anunțat despre posibile proteste.

„Noi îndemnăm regimul de la guvernare să renunțe la dorința de a majora vârsta de pensionare. În sens contrar, ne asumăm dreptul să organizăm acțiuni masive de protest în apărarea dreptului cetățenilor la o bătrânețe liniștită și asigurată, drept recompensă pentru deceniile în care aceștia au muncit și au plătit contribuțiile de asigurări sociale”, au adăugat socialiștii.

Amintim că, deși inițiativa socialiștilor a fost dur criticată de experți și opoziție, Parlamentul, cu voturile PSRM și Pentru Moldova din care fac parte și deputații Șor, în luna decembrie 2020, a adoptat proiectul de lege pentru modificarea Legii privind sistemul public de pensii, în ambele lecturi. Acesta prevede stabilirea vârstei standard de pensionare de 57 de ani pentru femei și de 62 de ani – pentru bărbati, începând cu 1 ianuarie 2021.

Vladimir Odnostalco, unul din autorii proiectului, a menționat că o altă prevedere presupune că pentru femeile care au născut și au educat până la vârsta de 8 ani 5 și mai mulți copii se stabilește vârsta de pensionare de 54 ani.

Totodată, pentru persoanele care au realizat stagiul de cotizare în condiții deosebite de muncă cel puțin 10 ani compleți, vârsta standard de pensionare se diminuează cu de la 5 ani până la 9 ani și 6 luni, în funcție de stagiu.

Un proiect care, de asemenea, urmărește scopul readucerii, de la 1 ianuarie 2021, a vârstei standard de pensionare de 57 și 62 de ani a fost înaintat de un grup de deputați ai fracțiunii Partidului ȘOR.

Cele două proiecte au fost votate în două lecturi prin comasare.

Liderul PDM, Pavel Filip, a declarat că proiectul PSRM care se referă la vârsta de pensionare este total populist și va duce, în cel mai bun caz, la creșterea numărului de pensionari și la micșorarea pensiilor, iar în cel mai rău – la falimentul sistemului.

Vezi și: PSRM propune reducerea vârstei de pensionare. Expert: Inițiatorii acestui proiect nu doar că sunt populiști, dar mai sunt mega-iresponsabili

Precizăm că inițiativa legislativă aparține unui grup de deputați ai fracțiunii parlamentare PSRM ce a fost criticată de experți și opoziție.

Deputatul PAS, Dan Perciun, a declarat că „Dodon încă în 2016 s-ar fi putut opune acestei reforme anulând decretul prin care Timofti a promulgat legea”.

„Pentru referință:

  • 16 decembrie 2016 – Parlamentul votează reforma sistemului de pensionare în a doua lectură
  • 22 decembrie 2016 – Timofti promulgă legea
  • 23 decembrie 2016 – Dodon intră în funcție
  • 30 decembrie 2016 – Legea este publicată în Monitorul Oficial

Dodon încă în 2016 a avut 7 zile la dispoziție să anuleze decretul lui Timofti și să înceapă lupta cu majoritatea parlamentară a lui Plahotniuc. Cel puțin ar fi putut să încerce, urmând Curtea să se expună dacă un decret de promulgare a unei legi poate fi anulat până la publicarea în Monitorul Oficial. Însă Dodon evident nu putea lupta cu cei care l-au făcut Președinte”, a scris parlamentarul pe Facebook.

O altă critică vine din partea economistului superior din cadrul Expert-Grup, Stas Madan, menționând că inițiativa este populistă.

„Inițativa socialiștilor de acum de revenire la vârsta de pensionare de 57 și 62 de ani ar însemna la modul practic falimentul sistemului public de pensii Dacă s-ar implementa această prevedere, toți pensionarii ar trebui să uite de creșteri de pensii pentru mulți ani înainte, iar companiile ar trebui să se aștepte la majorarea semnificativă a contribuțiilor de asigurări sociale. Inițiatorii acestui proiect nu doar că sunt populiști, dar mai sunt mega-iresponsabili gata să mineze cu bombe toată țara după ce ei pleacă de la țâța puterii. Mai ales acum când presiunea socială a majorării vârstei de pensionare a fost deja trecută, iar aceasta a permis valorizarea / majorarea pensiilor pentru mulți pensionari, chiar dacă nivelul pensiilor rămâne în continuare unul extrem de mic”, a precizat expertul.

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Comentarii


Faci un comentariu sau dai un răspuns?


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *