(DOC) Legea cu privire la Procuratură: Plenul Curții Constituționale a menținut decizia Liubei Șova

Autor: , in Actualitate / Justiție / 14 septembrie, 2021, 09:07

La o săptămână de când cererea de suspendare a acțiunii a mai multor articole din Legea cu privire la Procuratură a fost respinsă, plenul Curții Constituționale a confirmat luni, 13 septembrie, decizia emisă de judecătoarea constituțională Liuba Șova, în calitate de președinte ad-interim.

Prin Decizia nr. 136 din 6 septembrie 2021, Președintele ad-interim a respins cererea de suspendare a acțiunii articolelor 17 alineatele (14), (15) și (16), 18 alin. (4), 271, 311, 521, 551, 58 alineatele (7) și (8), 69 alineatele (1) și (2) din Legea nr. 3 din 25 februarie 2016 cu privire la Procuratură, în redactarea Legii nr. 102 din 24 august 2021.

Judecătorul Serghei Țurcan a formulat o opinie separată la Decizia de confirmare”, se menționează în decizia Curții Constituționale.

Prezenta decizie este definitivă, nu poate fi supusă niciunei căi de atac, intră în vigoare la data adoptării și se publică în Monitorul Oficial al Republicii Moldova.

Amintim că, proiectul de lege pentru modificarea Legii cu privire la Procuratură a fost aprobat de Parlament în lectură finală. Prin modificările propuse se introduce un mecanism de evaluare a performanțelor procurorului general și se dispune revocarea acestuia din funcție în cazul în care se constată calificativul „nesatisfăcător”, urmare a efectuării evaluării performanțelor.

Evaluarea performanțelor procurorului general se va efectua de Comisia specială, în baza unui Regulament. Această procedură nu va putea avea loc mai des decât o dată în an.

Legea ce instituie mecanismul de evaluare a activității procurorului general a fost promulgată de președinta Maia Sandu.

La acest subiect: Procuratura anunță că a sesizat Curtea Constituțională în contextul modificărilor la Legea cu privire la Procuratură

Reprezentanții Procuraturii Generale (PG) au anunțat că au sesizat vineri, 3 septembrie, Curtea Constituțională (CC) în contextul modificărilor operate la Legea cu privire la Procuratură.

„Având în vedere gravele abateri în procesul elaborării, promovării și adoptării de către majoritatea parlamentară a modificărilor la Legea cu privire la Procuratură, procurorul general Alexandr Stoianoglo s-a adresat cu o sesizare la Curtea Constituțională în vederea controlului constituționalității modificărilor operate de Parlament”, a anunțat Procuratura Generală.

Procuratura Generală și-a exprimat dezacordul cu modul în care respectivele modificări au fost promovate și adoptate: „Acestea riscă să producă efecte care aduc grave atingeri principiilor constituționale privind independența Procuraturii și separația puterilor în stat, subminând independența procurorilor în avantajul factorului politic”.

Prin sesizarea depusă, procurorul general a solicitat Înaltei Curți suspendarea acțiunii Legii pentru modificarea Legii cu privire la Procuratură, până la soluționarea în fond a cauzei, precum și exercitarea controlului constituționalității noilor modificări.

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Comentarii


Faci un comentariu sau dai un răspuns?


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *