Macovei, despre activitatea lui Stoianoglo: În 3 ani nu a făcut niciun dosar „mare”. Poți să spui că procurorii nu și-au făcut treaba, că au fost leneși, dar de ce nu i-ai dat afară sau de ce nu ți-ai dat tu demisia?

Autor: , in Actualitate / Justiție / 14 septembrie, 2021, 16:17

„Este dreptul cetățenilor să aibă parte de procurori și judecători independenți”. Declarația aparține fostei europarlamentarei Monica Macovei, în trecut ministră a Justiției în România, și a fost făcută în cadrul unui interviu pentru Europa Liberă, unde a vorbit despre primii pași în reforma justiției moldovene făcuți de noua putere de la Chișinău.

Fiind întrebată ce-i mai dăunător: „Să se afecteze sau să se renunțe concursul, tradițional o metodă democratică, sau e mai dăunător ca un demnitar ales democratic, de fapt să compromită funcția, dacă se va dovedi că, într-adevăr, procurorul n-a făcut ceea ce a promis?”, Monica Macovei a răspuns:

„Cea mai periculoasă situație este cea de-a doua și nu trebuie tolerată. Deci, dacă procurorul general din Republica Moldova, că vorbim de legea adoptată prin care se introduce un mecanism de evaluare a activității procurorului general, inclusiv evaluarea managementului, păi din 2019 e procuror general, suntem în 2021, aproape 3 ani de zile, există vreun dosar anticorupție mare, anticorupție politică sau antifraudă? Nu! Zero”.

Monica Macovei s-a referit la activitatea și unele „scuze” ale procurorului general Alexandr Stoianoglo, menționând că nu e subordonat politic, așa cum pretind adversarii.

„Nu, dar vreau să spun, deci așa se măsoară, chiar dacă nu subordonat politic. Ce-ai făcut tu în aproape 3 ani de zile? N-ai făcut niciun dosar. Tu ai managementul tuturor procurorilor, da, poți să spui că procurorii nu și-au făcut treaba, că au fost leneși, că nu au fost profesioniști ș.a.m.d., de ce nu i-ai dat afară sau de ce nu ți-ai dat tu demisia? Adică e foarte simplu aici, evaluarea e foarte simplă și e foarte binevenită”, a comentat Macovei.

În cadrul interviului, Monica Macovei a subliniat că independența procurorilor și a judecătorilor nu este independența lor personală, nu este dreptul lor de a face orice sau de a nu face nimic, este dreptul oamenilor: „Deci, independența procurorilor și a judecătorilor este dreptul oamenilor la judecători și procurori imparțiali și independenți. Asta e ceva ce a fost foarte greu de înțeles și de judecătorii și procurorii din România. Deci, oamenii au dreptul la o justiție și la procurori independenți, nu ei să facă orice”.

Dacă comisia de evaluare va da o notă proastă procurorului general și va duce dosarul la Consiliul Superior al Procurorilor (CSP), iar ultimul va forma o opinie contradictorie, din rațiuni de solidaritate, atunci:

„Bun, atunci o să-i scuipe lumea pe stradă. Asta vreau să înțeleagă toată lumea care ne ascultă, că independența justiției – și aici intră și judecători, și procurori -, deci o să spui independența justiției este dreptul oamenilor, al societății din Republica Moldova la o justiție independentă, imparțială și rapidă, și reală, nu este dreptul lor de a face orice. Și repet: situațiile de criză cer măsuri de criză!”, a subliniat Monica Macovei.

Vezi și:

Stamate: O comisie va examina activitatea lui Stoianoglo, iar în 30 de zile va prezenta raportul. Va fi verificat și Flocea
Amintim că, la înceoutul lunii septembrie, deputata Partidului Acțiune și Solidaritate, Olesea Stamate, care este şi preşedinta Comisiei juridice, numiri şi imunităţi, a declarat că există temeiuri suficiente pentru ca activitatea procurorului general Alexandr Stoianoglo să fie evaluată.

„Urmează să fie creată Comisia care va examina activitatea procurorului general, vor fi delegați membrii din toate organele menționate în lege, care în termen de 30 de zile ar urma să prezinte Consiliului Superior al Procurorilor raportul. Temeiuri pentru aceste evaluări sunt suficiente”,a menționat Stamate, în cadrul unei emisiuni de la TVR Moldova.

Deputata PAS a subliniat că există foarte multe întrebări referitor la activitatea Procuraturii Generale, mai ales privind dosarele de rezonanță.

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Comentarii


Faci un comentariu sau dai un răspuns?


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *