Petiție lansată în Noua Zeelandă pentru a schimba numele țării în Aotearoa

Autor: , in Externe / 14 septembrie, 2021, 09:59

Un partid politic din Noua Zeelandă a lansat, marţi, o petiţie pentru a schimba oficial numele ţării în Aotearoa. Formaţiunea Te Pati Maori îşi propune şi ca până în 2026 toate comunele, oraşele şi pieţele să-şi redobândească numele în limba maori, relatează The Guardian și Digi24.

Aotearoa, care se traduce prin „ţinutul lungului nor alb”, este o denumire frecvent folosită pentru Noua Zeelandă, dar are o istorie controversată şi se crede că a fost folosit iniţial doar pentru North Island, una din cele două principale insule ale Noii Zeelande, şi nu pentru întreaga ţară.

De asemenea, partidul Te Pati Maori vrea ca până în 2026 toate comunele, oraşele şi pieţele să-şi redobândească numele în limba maori, au precizat într-o declaraţie liderii partidului, Rawiri Waititi şi Debbie Ngarewa-Packer.

„Este timpul ca Te Reo Maori să-şi reia locul binemeritat ca prima limbă oficială a acestei ţări. Suntem un stat polinezian, suntem Aotearoa”, a spus Waititi.

„Tangata whenua (indigenii) sunt sătui ca numele noastre ancestrale să fie maltratate şi ignorate. Suntem în secolul XXI, acest lucru trebuie să se schimbe”, a adăugat el.

Ngarewa-Packer a notat că schimbările de nume şi „impunerea unei agende coloniale în sistemul de educaţie” au făcut ca nivelul de fluenţă în limba maori să se prăbuşească de la 90% în 1910 la 26% în 1950. În prezent, această rată este de circa 20%.

„Schimbarea numelui ţării poate contribui la restaurarea statutului limbii noastre”, a adăugat Debbie Ngarewa-Packer, unul dintre liderii partidului.

Multe companii şi departamente guvernamentale din Noua Zeelandă folosesc deja numele Aotearoa, inclusiv în cazul paşapoartelor.

Te Reo Maori a devenit una din limbile oficiale ale Noii Zeelande în iulie 1987.

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Comentarii


Faci un comentariu sau dai un răspuns?


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *