R. Moldova, condamnată la CtEDO în cazul grupului Petrenco: Statul urmează să achite despăgubiri de 67.750 de euro

Autor: , in Actualitate / Social / 14 septembrie, 2021, 15:18

Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CtEDO) a emis o hotărâre marți, 14 septembrie, în cauza Petrenco și alții 6 contra Republicii Moldova, prin care a recunoscut „violarea mai multor articole din Convenție de către Republica Moldova”, anunță Asociația Promo-LEX. Cauza se referă la reținerea, arestarea și detenția reclamanților în baza unor acuzații de tulburări în masă, ca urmare a unei demonstrații pe care aceștia au organizat-o în fața sediului Procuraturii Generale în septembrie 2015.

Statul urmează să achite 67.750 de euro pentru despăgubiri și cheltuieli de judecată din cauza unor „acțiuni arbitrare” ale procuraturii și instanțelor de judecată.

Potrivit Promo-LEX, cauza se referă la reținerea, arestarea și detenția reclamanților în baza unor acuzații de tulburări în masă, ca urmare a unei demonstrații pe care aceștia au organizat-o în fața sediului Procuraturii Generale în septembrie 2015. Toți reclamanții au fost deținuți timp de patru luni și jumătate în penitenciarul nr. 13 și, aproximativ pentru aceeași perioadă de timp, s-au aflat în arest la domiciliu. În perioada în care aceștia se aflau în arest la domiciliu, reclamanții au fost forțați să poarte brățări electronice, pe care trebuiau să le încarce la fiecare cinci ore.

După examinarea înregistrărilor video, CtEDO a constatat că acuzațiile privind comportamentul violent al reclamanților sunt total incompatibile cu imaginile, care arată că întrunirea „a fost pașnică pe toată durata acesteia”, iar „forța a fost folosită de Poliție”.

Curtea a dispus ca Guvernul Republicii Moldova să achite reclamanților suma totală de 63.750 de euro, în calitate de prejudicii morale, pentru violările comise și suma de 4.000 de euro, în calitate de costuri și cheltuieli de reprezentare și asistență juridică în fața CtEDO.

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Comentarii


Faci un comentariu sau dai un răspuns?


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *