ANI va cere confiscarea „averii nedeclarate” a unui fost director interimar al SPPS. Controlul a fost extins pe numele soției și copiilor acestora

Autor: , in Actualitate / Social / 15 septembrie, 2021, 16:42

Autoritatea Națională de Integritate (ANI) a anunțat miercuri, 15 septembrie, că a emis act de constatare pe numele fostului director interimar al Serviciului de Protecție și Pază de Stat (SPPS), Anatolie Golea. Potrivit instituției, acesta a fost stabilit cu „diferență vădită în mărime de aproximativ 253 de mii de lei și diferență substanțială, în sumă de peste 940 de mii de lei”, încălcând astfel regimul juridic al declarării averii și interese personale. Procedura de control pe numele subiectului a fost inițiată în baza unei sesizări. Controlul averii a avut loc pentru perioada ianuarie 2012-iunie 2019, fiind extins pe numele soției și copiilor acestora.

Astfel, pentru perioada 2012-2016, inspectorul de integritate a identificat diferența de 253 de mii de lei, care a fost generată din depunerile mijloacelor financiare pe conturile firmelor gestionate de către familie.

„Deoarece suma de 253 de mii de lei a fost generată pentru perioada legii anterioare, confiscarea acesteia este imposibilă. Diferența substanțială de peste 940 de mii de lei a fost generată pentru data de 6 ianuarie 2017, când Anatolie Golea a depus în numerar 30 de mii lei. În perioada august 2016 – iunie 2019, Anatolie Golea împreună cu familia au obținut un venit total net în mărime de peste 4,2 milioane de lei și au suportat cheltuieli în sumă totală de peste 3,8 miliaone de lei. Respectiv, în ziua depunerii acestor mijloace financiare de 30 mii de lei, subiectul nu dispunea de bani suficienți, fapt ce a dedus diferența substanțială de peste 940 de mii de lei”, a precizat ANI.

Fostul director al SPPS a avut dreptul de a-și expune punctul de vedere, invocând că în familia sa este instituită o tradiție, în care mama sa donează de sărbători membrilor familiei câte 50 de mii de lei și/sau suportă toate chetuielile pentru organizarea acestora.

„Pe cauza dată, inspectorul de integritate va sesiza Procuratura Generală pe aspectul îmbogățirii ilicite și va solicita Serviciului Fiscal de Stat inițierea unui control fiscal. Totodată, ANI va depune în instanța de judecată cererea privind confiscarea averii nejustificate în sumă de peste 940 de mii de lei”, a subliniat ANI.

Anatolie Golea are dreptul să contestul actul în instanța de contencios administrativ, iar dacă actul va rămâne definitiv, acesta riscă să fie decăzut din dreptul de a mai ocupa o funcție publică sau de demnitate publică timp de 3 ani.

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

X