(DOC) Igor Gorgan, destituit din funcția de șef al Marelui Stat Major al Armatei Naționale. Decretul semnat de Maia Sandu

Autor: , in Actualitate / Social / 15 septembrie, 2021, 09:59

Președinta Maia Sandu a semnat decretul privind destituirea lui Igor Gorgan din funcția de șef al Marelui Stat Major al Armatei Naționale.

Decretul privind destituirea din funcție a lui Igor Gorgan a fost semnat marți, 14 septembrie, la aproape o săptămână după ce a fost demis de Guvern la propunerea ministrului Apărării, Anatolie Nosatâi.

Igor Gorgan a fost numit în funcția de șef al Marelui Stat Major al Armatei Naționale în iulie 2019, în perioada mandatului ministrului Pavel Voicu. El a mai deținut această funcție în perioada 2013–2016, dar a fost demis la solicitarea ministrului Apărării din acea perioadă, Anatol Șalaru, fiind acuzat de delapidări, cumetrism şi de partizanat politic.

Potrivit Anticorupție.md, un alt ex-ministru al Apărării, Vitalie Marinuța, l-a acuzat pe Igor Gorgan de politizarea armatei: „El a fost cel care i-a deschis ușile unităților militare șefului său de partid, Vlad Filat, care nu deținea atunci nicio funcție importantă în stat”, a spus fostul demnitar, referindu-se la aceleași vizite pe care le făcea Vladimir Plahotniuc în timpul mandatului ministrului Eugen Sturza.

Fostul ministru a mai ținut să precizeze că Igor Gorgan a fost membru al Consiliului Politic Naţional al PLDM și preşedinte al Uniunii Ofiţerilor în Rezervă „Stejarul”.

„Singurul militar venit direct din Consiliul Național al unui partid politic, după independență încoace, în funcție militară. Unica persoană care a politizat Armata Națională și acum este mâna dreapta, persoana de încredere a dlui ministru în depolitizarea Armatei Naționale”.

Potrivit lui Marinuța, dăruirea armelor se practica frecvent și în timpul mandatului precedent al lui Igor Gorgan: „Foarte mulți din PLDM au primit nu doar arme, știu concret cine și câte, dar și echipament pe care îl obțineam, cu mare greu, din donații din partea SUA. Ar fi bine să faceți o investigație pentru perioada 2014–2015 și să vedeți cât echipament a fost dăruit: bocanci, uniformă etc. Au fost dăruite conducerii PLDM cu un singur scop: Igor Gorgan să primească gradul de general de brigadă”.

Mai mult, Marinuța l-a acuzat pe Gorgan că ar fi eliberat din Armata Națională peste 20 de militari profesioniști pe motiv că ar fi „bolnavi incurabili”, aducând în locul lor ofițeri în rezervă cu capacități profesionale îndoielnice.

„Numirea lui Igor Gorgan în 2013 ca șef al Statului-Major a fost cea mai mare greșeală a mea ca ministru al Apărării, pentru care îmi cer scuze de la ofițeri. Am cedat și l-am acceptat în această funcție, sub presiunea lui Vlad Filat, a dlui Hadârcă, considerând că îl voi putea ține sub control ca să nu politizeze armata”, a afirmat fostul ministru.

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Comentarii


Faci un comentariu sau dai un răspuns?


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *