Ce amendă a încasat un bărbat care l-a comparat pe Emmanuel Macron cu Adolf Hitler pe un panou publicitar

Autor: , in Externe / 17 septembrie, 2021, 18:10

Un tribunal din Franţa a decis ca operatorul de panouri publicitare care l-a comparat pe Emmanuel Macron cu Adolf Hitler să plătească o amendă de 10.000 de euro. Proprietarul, Michel-Ange Flori, a precizat, într-o postare pe Twitter, că va ataca decizia tribunalul din Toulon, scrie Mediafax.

„Nu îmi vine să cred”, a scris Michel-Ange Flori, pe Twitter. „Dreptul de a caricaturiza a fost îngropat azi, în Toulon”.

Panouri publicitare de mari dimensiuni, amplasate în sudul Franţei, îl portretizează pe Emmanuel Macron cu mustaţa lui Adolf Hitler, îmbrăcat în uniformă nazistă.

Alături de imaginea preşedintelui Franţei se află sloganul „Supune-te. Vaccinează-te!”.

Panourile au fost amplasate la două săptămâni după ce preşedintele Franţei a anunţat noi restricţii, inclusiv utilizarea certificatului verde, obligativitatea vacinării pentru personalul din sistemul sanitar şi pentru asistenţii sociali, cât şi oferirea de teste gratuite COVID-19 doar cu prescripţie medicală, potrivit Euronews.

Avocaţii lui Emmanuel Macron l-au dat în judecată pe omul de afaceri care deţine panourile publicitare în regiunea Var, din sudul Franţei.

„În Macron-land, arătarea posteriorului profetului este o satiră, dar o caricatură cu Macron – dictator este o blasfemie”, a spus la acel moment Michel-Ange Flori, referindu-se la controversatele caricaturi ale profetului Muhammed din revista Charlie Hebdo.

Cetăţenii au putut vedea panourile în mai multe locuri din Var. Unul de trei pe patru metri a fost instalat lângă o şosea, la intrarea în oraşul Toulon. Procurorul din Toulon a deschis o anchetă pentru „insultă publică”, marţi.

Din momentul în care a fost dat în judecată, Flori a mai amplasat două panouri publicitare în care Macron este portretizat ca Louis al XVI-lea, ultimul monarh al Franţei, care a fost ghilotinat, şi ca Marshal Petain, care a negociat predarea Franţei în faţa lui Hitler, în 1940, şi care a condus un Guvern care a colaborat cu regimul nazist.

Avocatul lui Flori, Beranger Tourne, a afirmat că decizia tribunalul încalcă dreptul de a caricaturiza.

„Preşedintele care apară imediat libertatea de exprimare (…) consideră că aceasta se opreşte la persoana sa”, a mai spus avocatul.

Infracţiunea care vizează „insultarea preşedintelui republicii” a fost abrogată în 2013, după ce Curtea Europeană a Drepturilor Omului a condamnat Franţa. Totuşi, şeful statului este protejat de insultă şi defăimare publică, la fel ca orice alt cetăţean. Condamnările, văzute uneori ca un atac la adresa libertăţii de exprimare, sunt însă rare.

Flori a avut mai multe condamnări de-a lungul timpului, printre care pentru violenţă împotriva oficialilor publici şi pentru furt

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Comentarii


Faci un comentariu sau dai un răspuns?


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *