De ce nu este extrădat Cristian Rizea? Explicația ministrului Justiției, Sergiu Litvinenco

Autor: , in Actualitate / Politic / 17 septembrie, 2021, 16:12

Ex-deputatul PSD, Cristian Rizea, care a fugit din România după ce a fost condamnat la închisoare, nu este extrădat din Republica Moldova pentru că pe rolul altei instanțe există cererea acestuia cu privire la contestarea decretului fostului președinte Igor Dodon de retragere a cetățeniei sale.

Afirmația îi aparține ministrului Justiției, Sergiu Litvinenco, și a fost făcută în cadrul emisiunii „Cutia Neagră” de la TV8.

„În justiția din Republica Moldova sunt două dosare inițiate de Ministerul Justiției. Unul este pe recunoașterea sentinței în condamnarea din România și al doilea dosar este pe extrădare. Ambele dosare nu se examinează pentru că pe rolul altei instanțe există cererea acestui personaj privind contestarea decretului fostului președinte Dodon, de retragere a cetățeniei”, a declarat oficialul.

„În ambele dosare, atât pe recunoaștere, pentru că procedural dacă ești cetățean al României, condamnat în România, dar ești pe teritoriul R. Moldova prin Ministerul Justiției solicită extrădarea, dar dacă ești cetățean al Republicii Moldova condamnat în România, atunci prin Ministerul Justiției din România se face solicitare de recunoaștere a sentinței, asta înseamnă că, ipotetic, instanța noastră poate să spună în felul următor: recunoaștem sentința din România și se pune în executarea acestei sentințe pe teritoriul Republicii Moldova. Și în cazul extrădării deja e vorba despre un cetățean român, dar care e pe teritoriul Republicii Moldova.

Ambele dosare sunt amânate pentru că nu există o decizie pe dosarul pe care l-a inițiat Rizea împotriva decretului președintelui Dodon cu privire la retragerea cetățeniei lui Rizea”, a mai spus Litvinenco.

Amintim că Rizea a fost condamnat la patru ani de închisoare în România, la 3 noiembrie 2020.

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Comentarii


Faci un comentariu sau dai un răspuns?


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *