Procuratura Generală își cere scuze de la „Grupul Petrenco”

Autor: , in Actualitate / Politic / 17 septembrie, 2021, 10:35

Procuratura Generală a anunțat că renunță la învinuire în dosarul „Grupului Petrenco” și își cere scuze de la aceștia. Se întâmplă după o decizie a CEDO în acest sens.

„Constatările CtEDO din hotărâre au autoritatea lucrului judecat cu privire la importante elemente ce se conțin în acuzațiile reclamanților, aduse în cadrul unui dosar penal care, în prezent, se află pe rolul Judecătoriei Chișinău, sediul Buiucani”, se arată într-un comunicat al Procuraturii.

„Prin urmare, în ședința de judecată planificată pentru astăzi, 17 septembrie 2021, ora 14:00 în dosarul în care figurează reclamanții (Grigore Petrenco, Alexandr Roșco, Mihail Amerberg, Pavel Grigorciuc, Andrei Druzi, Oleg Buznea și Vladimir Jurat), procurorul va renunța oficial la acuzațiile aduse acestora pentru săvârșirea infracțiunii de organizare și participare la dezordini în masă”, mai precizează instituția.

Pe această cale, „Procuratura Generală aduce scuze oficiale tuturor persoanelor figurante în acest dosar penal, care au fost pe nedrept acuzate de săvârșirea pretinsei infracțiuni de dezordini în masă”.

Membrii acestui grup au fost arestați în septembrie 2015, după proteste violente în fața Procuraturii Generale, în timp ce o manifestație la care participau în jur de 100 de mii de persoane se desfășura în Piața Marii Adunări Naționale.

Curtea Europeană pentru Drepturile Omului s-a pronunțat în dosarul „Grupului Pentrenco” în data de 14 septembrie. Țara noastră a fost obligată să achite despăgubiri de 63750 de euro prejudicii morale și suma de 4000 de euro, în calitate de costuri și cheltuieli de reprezentare și asistență juridică în fața CtEDO.

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Comentarii


Faci un comentariu sau dai un răspuns?


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *