Descoperire periculoasă într-un sat din raionul Ștefan Vodă: 160 de obiecte explozive și peste 2.000 de cartușe, neutralizate

Autor: , in Actualitate / Social / 20 septembrie, 2021, 10:51

Militarii din Batalionul de Geniu „Codru” au intervenit în satul Răscăieții Vechi, raionul Ștefan Vodă, unde au neutralizat 160 de obiecte explozive și 2.221 de cartușe.

Comandantul unității, Gheorghe Racu, a subliniat că printre munițiile depistate de echipa de geniști erau mine antipersonal S-mine 35 de producţie germană, grenade de mână de tip F-1, RPG și RG-42, precum și focoase UZRGM.

Gheorghe Racu a specificat că obiectele explozive, care prezentau un pericol iminent pentru localnici, erau din perioada celui de-al Doilea Război Mondial și au fost distruse în condiții de maximă siguranță.

Intervenția a avut loc duminică, 19 septembrie.

De menţionat că la începutul lunii septembrie, alte 250 de muniții și peste 450 de cartușe au fost lichidate de geniștii Armatei Naționale în aceeași regiune și anume în localitatea Răscăieţii-Noi, raionul Ştefan-Vodă.

De la începutul anului, peste 860 de obiecte explozive au fost distruse de geniști pe întreg teritoriul țării.

Reieşind din faptul că majoritatea obiectelor explozive sunt depistate de localnici în timpul lucrărilor agricole și de construcții, geniştii militari atenţionează că este interzisă atingerea muniţiilor cu mâna sau cu alte obiecte, lovirea sau mişcarea muniţiilor găsite în pământ sau la suprafaţă, demontarea de la muniţii a focoaselor sau a altor elemente componente, joaca copiilor cu diferite elemente de muniţie, ridicarea, transportarea şi introducerea muniţiilor în diferite încăperi sau locuinţe.

În cazul depistării unor obiecte neidentificate, cetățenii sunt rugați să anunțe imediat autorităţile locale, care vor solicita deplasarea grupelor de deminare în zonele respective.

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Comentarii


Faci un comentariu sau dai un răspuns?


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *