Platforma DA cere Guvernului să participe în negocierile cu Gazprom și vine cu un set de propuneri

Autor: , in Actualitate / Politic / 20 septembrie, 2021, 13:05

Partidul Platforma Demnitate și Adevăr solicită Guvernului să participe în negocierile cu Gazprom, privind noile condiții de import a gazelor naturale.

Într-un comunicat de presă, Platforma „consideră că guvernarea este obligată să participe la negocieri cu Gazprom, deoarece peste 35 % din acțiunile Moldova Gaz apartin Guvernului Moldovei, deoarece în urma unor negocieri bilaterale cu prezentarea argumentelor necesare poate fi prevenită explozia prețului la gaze și creșterea tarifelor la agentul termic”

De asemenea, Platforma DA susține că la masa negocierilor cu concernul rus, controlat de Guvernul Federației Ruse, să fie adusă în discuție și datoria de aproximativ 7 miliarde de dolari a Transnistriei pentru gaz, ce include energia electrică procurată de la termocentrala transnistreană, produsă din gazul neachitat, precum și alte facilități economice pentru regiunea transnistreană, obținute în detrimentul intereselor R. Moldova.

„Formațiunea noastră consideră că demnitarii implicați în negocieri trebuie să aibă de această data, în cadrul tratativelor cu partea rusă, o poziție verticală, și nu una aflată în subordine, așa cum s-a întâmplat în perioada guvernării lui Dodon”, se mai arată în comunicat.

Totodata, Platforma DA solicită ca guvernarea să înterprindă măsuri social-economice imediate, menite să prevină consecințele majorării tarifelor la gaze pentru cetățenii de rând și agenții economici și propune următorii pași concreți în acest sens:

1. Micșorarea temporară a cotei TVA pentru comercializarea gazelor de la 8% la 0% și reflectarea obligatorie a acestei micșorări în tariful aprobat de ANRE
2. Compensarea familiilor social vulnerabile cu venituri sub minimum de existență, сu cel putin 30 % din valoarea gazelor consumate în perioada rece a anului. În acest context, miza este suportul financiar al partenerilor externi, care sunt gata să acorde Moldovei un sprijin fără precedent
3. Efectuarea unui audit specializat rapid la Moldova Gaz în privința formării tarifului la gazele naturale și excluderea din formulă a tuturor cheltuielilor inoportune.
4. Conjugarea eforturilor autorităților statale și ale sectorului privat în vederea majorării volumului energiei electrice și termice din sursele alternative, fără utilizarea gazelor naturale
5. Finalizarea promptă, dupa întarzierea enormă, a construcției gazoductului Iași – Chisinau, cu construirea depozitelor la hotar cu România, în care să fie acumulate rezervele de gaz.

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Comentarii


Faci un comentariu sau dai un răspuns?


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *