Curtea Constituțională a declarat neconstituțională modificarea legii de funcționare a Autorității Naționale de Integritate

Autor: , in Actualitate / Social / 21 septembrie, 2021, 13:18

Modificarea legii de funcționare a Autorității Naționale de Integritate (ANI) referitoare la controlul averii și intereselor personale a fost declarată neconstituțională.

Curtea Constituțională a pronunțat marți, 21 septembrie, hotărârea prin care modificarea legislației referitoare la controlul averii și intereselor personale a fost declarată neconstituțională.

Sergiu Litvinenco a fost cel care a sesizat Curtea Constituțională (CC). În opinia parlamentarului, legea aprobată de deputații PSRM și cei din Pentru Moldova este neconstituțională și „complică curățirea sistemului public de oameni corupți”.

De asemenea, Litvinenco a argumentat că în urma modificărilor, controalele averii care sunt în dureluare, pornite pe numele unor socialiști și „toți socialiștii care nu își pot justifica averea obținută prin 2015, 2016 și 2017 (exact perioada culioacelor) vor scăpa de dosare. Și vor rămâne cu averea obținută ilegal”.

Amintim că deși Autoritatea Națională de Integritate (ANI) a dat aviz negativ, deputații PSRM și cei din Pentru Moldova au votat în ședința plenară de miercuri, 16 decembrie, privind modificărea legislației referitoare la controlul averii și intereselor personale, în două lecturi.

Procesul de control al averii și al intereselor personale va putea fi efectuat în decursul a un an după încetarea sau expirarea mandatului, a funcției publice ori de demnitate publică. În prezent, termenul prevăzut de legislație este de 3 ani de la expirarea sau încetarea mandatului.

Potrivit proiectului, persoana care a fost supusă controlului va putea contesta actul de constatare nemijlocit în instanța judecătorească competentă pentru examinarea acțiunii în contencios administrativ. De asemenea, sancţiunea disciplinară va putea fi aplicată după rămânerea definitivă a actului de constatare, în condițiile legilor speciale care reglementează răspunderea disciplinară.

De menționat că ANI a prezentat, joi, 10 decembrie, avizul negativ asupra proiectului. Instituția a mai adăugat că se „creează impresia că unii din semnatarii inițiativei legislative ar putea fi interesați în promovarea proiectului respectiv, pentru a le fi încetate procedurile de control iar în cazul altora – de a nu fi inițiate proceduri de control, admițând, în cazul dat și o eventuală încălcare a regimului juridic al conflictelor de interese”.

„Autoritatea, prin avizul său a semnalat că, prin promovarea și eventuala adoptare a proiectului de lege, vor fi create condițiile necesare de deraiere de la scopul urmărit – Modificarea legislației în vederea perfecționării și fortificării mecanismului de control al averilor și intereselor, precum și a eficientizării activității Autorității Naționale de Integritate. Or, normele de modificare propuse vin în contradicție cu acest scop și compromite esențial intenția de fortificare instituțională, care, de fapt, ar trebui să asigure Autoritatea cu mecanismele legale necesare pentru asigurarea integrității în exercitarea funcțiilor publice și de demnitate publică”, se arată într-un comunicat.

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Comentarii


Faci un comentariu sau dai un răspuns?


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *