Candidaturile la funcția de avocat al poporului care vor fi înaintate Parlamentului

Autor: , in Social / 22 septembrie, 2021, 17:24

Andrei Brighidin și Natalia Moloșac sunt candidații la funcția de avocat al poporului care au trecut proba interviului și care vor fi înaintați joi, 23 septembrie, Parlamentului.

Deputata Partidului Acțiune și Solidaritate, Olesea Stamate, care este şi preşedinta Comisiei juridice, numiri şi imunităţi, a declarat că este mulțumită de modul cum s-a desfășurat acest concurs, demonstrând că a fost una transparentă, iar toți cei 9 candidați au demonstrat o pregătire bună.

„Din păcate, colegii din Blocul Comuniștilor și Socialiștilor, deși au venit la începutul ședinței, au decis să părăsească ședința și nu au participat”, a subliniat Stamate.

Nouă candidați la funcția de avocat al poporului au fost admiși la proba interviului, care se va desfășura miercuri, 22 septembrie, în Sala Europa din incinta Parlamentului.

Numele celor nouă candidați la funcția de avocat al poporului care au fost admiși la proba interviului: Maia Bănărescu, Andrei Brighidin, Teodor Cârnaț, Violeta Gașițoi, Natalia Moloșag, Dumitru Pulbere, Nicolae Rădița, Ivan Roșca și Ivan Ungureanu.

Potrivit Regulamentului privind organizarea și desfășurarea concursului pentru selectarea candidaților la funcția de Avocat al Poporului, persoanele interesate pot expedia opiniile despre orice candidat și pot participa la proba interviului, în calitate de observatori.

Candidatul la funcția de avocat al poporului trebuie să întrunească mai multe condiții, printre care vechimea în muncă de cel puțin zece ani și activitate notorie în domeniul apărării și promovării drepturilor omului. De asemenea, candidatul nu trebuie să aibă, în ultimii cinci ani, rezultate negative la testul de integritate profesională.

Membrii Comisiei speciale vor evalua candidații la funcția de Avocat al Poporului, iar primii doi, care au obținut cel mai mare punctaj, vor fi prezentați Parlamentului. Candidatul care a obținut votul majorității deputaților aleși, va fi numit în funcția de Avocat al Poporului.

La data de 4 februarie 2021, Parlamentul Republicii Moldova a adoptat Hotărârea privind încetarea mandatului Avocatului Poporului înainte de termen și a declarat vacantă funcția de Avocat al Poporului (Ombudsman).

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

X